Direct naar artikelinhoud
EK HandbalNederland - Roemenië (29 - 24)

Nederlandse handbalsters zijn nog één overwinning verwijderd van laatste vier

Parijs lonkt voor de nationale handbalploeg. Het trotse vrouwenteam van coach Helle Thomsen is nog één overwinning verwijderd van de plaatsing bij de laatste vier van de Europese titelstrijd. Zondag zette Nederland een geweldige stap door Roemenië, de andere topploeg uit haar helft van het schema, met 29-24 te verslaan. Het was de vierde opeenvolgende zege van het team bij het EK in Frankrijk.

Maura Visser juicht tijdens de wedstrijd Nederland tegen Roemenië bij het EK Handbal in Frankrijk.Beeld ANP

In Nancy kwam de in fel oranje uitgedoste formatie ook de zoveelste tegenslag van de laatste weken te boven. Na het stoppen van cirkelloper Yvette Broch en de hernia van haar eerste vervanger Danick Snelder kwam nu de derde klap in korte tijd. Na zes minuten werd Nycke Groot, algemeen erkend als de beste handbalster ter wereld, geveld door de knie van teamgenoot Debbie Bont die haar bij een mislukte doelpoging in het Roemeense doelgebied in de nek raakte.

Groot, de in vorm zijnde spelverdeler die net tevoren de 1-0 en de 3-0 had gemaakt, werd bij de stand 3-1 afgevoerd naar de kleedkamer en kon niet verder. Uit nijd smeet ze nog een half geopende bidon het veld op. Er werd gesproken van een hersenschudding, maar na onderzoek door fysiotherapeut Jelle Heisen werd vastgesteld dat Groot slechts een ernstige aanval van migraine had moeten verduren. De vaste teamarts, Diederik Oey, ontbreekt in Frankrijk.

Al bij eerdere toernooien werd de Nederlandse sterspeelster, meestal zonder directe oorzaak, geplaagd door die verzengende hoofdpijn. Zonder Groot (en haar aanvalspartner en verdedigingskompas Broch) zou Nederland een aframmeling kunnen krijgen van Roemenië dat vorige week grote indruk maakte door titelverdediger Noorwegen met 31-23 te verslaan.

Roemeense reuzin

Zo ver kwam het niet, Nederland richtte zich op. De verdediging werd geleid door routinier Maura Visser, die de Roemeense reuzin op de cirkel, de 1.92 lang en 85 kilo wegende Pintea, het spelen belette. Ze werd adequaat gesteund door Kelly Dulfer, door Jessy Kramer en de boven zichzelf uitgroeiende Charris Rozemalen.

Daarachter stond doelvrouw Tess Wester haar reputatie van reuzendoder te bevestigen. Zij stopte 15 van de 36 Roemeense schoten: een in handbal uitzonderlijk stoppercentage van 42 procent. Christina Neagu, met meer dan 200 goals de topscorer aller tijden uit de EK-geschiedenis, bleef steken op vier treffers uit veertien pogingen. ‘Die had haar dag niet’, vergoelijkte de Nederlandse topschutter van de dag, Lois Abbingh.

Roemenië, zo legde de in Boekarest gelouterde Abbingh uit, steunt te veel op één handbalster. Als die ene (Neagu, driemaal wereldhandbalster van het jaar) uit vorm is, dan valt het team sterk terug. Nederland stoomde na rust (11-10) met een sterke fase – Wester redde, de aanvallers scoorden – naar een maximale voorsprong van acht doelpunten (21-13). Na die vertrouwenwekkende 44ste minuut werd het uur gehaald met lange aanvallen, waarin Estavana Polman de plaats van Groot innam en ook haar beste wedstrijd van het EK kende.

Aanvoerster Nycke Groot beukt zich door de verdediging van Roemenië.Beeld ANP

Waar Groot wegviel, stonden anderen op. ‘Dan ben ik niet meer bezig met de afwezigheid van Nycke, maar met de speelsters die allemaal wat extra’s moeten doen. Zij wat meer minuten, die er extra in. Als Nycke niet speelt, dan ben je nu eenmaal met plan B bezig’, aldus bondscoach Helle Thomsen.

De Deense legde nog éénmaal uit dat zij haar team zonder druk dit EK-toernooi heeft ingestuurd. Drie medailles bij de voorbije vier grote evenementen waren fantastisch, maar zonder de grote vrouwen op de cirkel, Broch en Snelder, mogen de verwachtingen niet hoog gespannen zijn. ‘Perfect voorbereiden, honderd procent geven en na de wedstrijd zien we wel waar we zijn uitgekomen’, is de aanpak van Thomsen die vooralsnog succesvol blijkt. De ervaring van de handbalsters, 93 interlands gemiddeld in de huidige selectie van zestien, doet de rest.

Dijbeenblessure en ingescheurde lies

Groot zal worden opgelapt deze week. Vorig seizoen kampte ze met de naweeën van een keelamandeloperatie, een dijbeenblessure en een licht ingescheurde lies. Dit seizoen had ze voorzichtig aangepakt, ze kreeg ook geen migraineaanvallen meer, maar zondagavond in Nancy was daar een acute, na een dom­me manoeuvre van Bont die vervolgens, net als vele anderen, een tandje bijzette in de beladen wedstrijd tegen Roemenië.

Nederland verloor in zeven serieuze handbalinterlands tegen grootmacht Roemenië liefst vijf keer. Twintig jaar geleden liep de nationale ploeg, toen in handen van coach Bert Bouwer, zelfs een litteken voor het leven op. Bij het WK in Noorwegen werd in de achtste finale te Gjövik (een sporthal in een grot) verloren met 23-30.

Nederland had het weekend tevoren wereldkampioen Noorwegen in eigen huis verslagen, maar werd in de eerste handbalwedstrijd die ooit een direct beeldverslag op de nationale tv kreeg door het ruige Roemenië in de hoek gesmeten. Bij rust had Nederland drie goals gemaakt. Dieper kan een handbalploeg niet zinken. De wedstrijd in Nancy was minimaal een revanche voor die vernedering.