Direct naar artikelinhoud
volkskeukenmoddertaart

De Volkskeuken: instaptaart van chocolatier Kees Raat

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: moddertaart van Kees Raat, dessert voor 8 personen.

Moddertaart

Thuis waren we niet zo van de Bijbel, dus ook een kookbijbel zou ietsjes argwanend worden bekeken. Maar wanneer chocolatier Kees Raat de Chocoladebijbel van Carrera Culinair schrijft, wil ik die natuurlijk wel lezen. Alleen al voor de chocoladegeur is het de moeite waard om zijn winkel in de  Amsterdamse Warmoesstraat eens te bezoeken.

Nieuwsgierig sla ik zijn boek open en kom terecht in het hoofdstuk met keukenbenodigdheden. Daar word ik een beetje zenuwachtig van. Tussen beslagkommen en spuitzakken staan een injectienaald, een droogmachine en een föhn. Hopelijk wordt dit geen boek waarvoor ik allemaal nieuwe spullen moet kopen.

Ik ga langs bij de winkel van Raat. Vanachter de toonbank vertelt hij: ‘Kijk, het is wel een bijbel, dus alles moest erin.’

Daarom begint het boek met hoe je zelf chocola van cacaobonen maakt en beschrijft hij uitvoerig allerlei basistechnieken. Wanneer ik zeg dat ik geen injectienaald heb om cacaopekel in een kip te spuiten, moet hij lachen: ‘Dan doe je de kip toch gewoon in de pekel? Het is echt lekker, je moet het proberen.’

Mijn zenuwen zakken. Ik realiseer me dat deze bijbel simpelweg gaat over alles waarvan Raat enthousiast wordt. Het draait niet om moeilijk of makkelijk, maar om wat hij echt de moeite waard vindt om zelf te maken. Ondertussen leer ik dingen die ik altijd al wilde weten, want: hoe maak je Nutella, hagelslag of een Twix?

Thuis bak ik als eerste de moddertaart waarvan ik in de winkel al twee stukken heb opgeschrokt. Pittig en smeuïg  is het een super-instapmodel in Raats wereld.

Ingrediënten

175 g boter + extra

snufje zout

260 g chocolade puur 70%, zeer fijngehakt

4 eieren (175 g)

290 g suiker

mespunt gemalen peper

25 g boekweitmeel

 3 g bakpoeder

Bereiding

Verwarm de oven op 170 graden (boven- en onderwarmte). Smelt de boter met het zout au bain-marie. Haal de kom van de pan, voeg de chocolade toe, roer met een spatel tot een gladde massa en zet apart. Doe het ei, suiker en peper in een tweede kom en mix in ongeveer 2 minuten tot een luchtige, lichtgele massa. Giet de chocoladeboter bij het eimengsel en meng door elkaar. Schep het meel en de bakpoeder erdoor. Smeer een springvorm (26 cm doorsnede) in met boter, bedek de bodem met een op maat geknipt stuk bakpapier en giet het beslag erin. Bak de taart ruim 30 minuten. Laat afkoelen en eet met slagroom.