Direct naar artikelinhoud
nieuwsmigratie

Napels wil migrantenschip Sea-Watch 3 toelaten, ‘wat de regering ook zegt’

De Italiaanse stad Napels is bereid het schip Sea-Watch 3 tot zijn haven toe te laten en de 32 migranten aan boord op te vangen. Burgemeester Luigi de Magistris heeft dat donderdag gezegd. Hij keert zich daarmee nadrukkelijk tegen lijn van de Italiaanse regering, die vindt dat van opvang geen sprake kan zijn.

en
Migranten en medewerkers aan boord van reddingsschip Sea-Watch 3.Beeld AP

Het schip Sea-Watch 3, dat onder Nederlandse vlag vaart, dobbert al bijna twee weken rond op de Middellandse Zee. Op 22 december werden 22 migranten uit landen als Soedan, Congo en Mali voor de Libische kust uit zee opgepikt door de Duitse ngo Sea-Watch, die het schip beheert. Sindsdien zijn zij aan het dolen. Geen van de landen rondom wil de migranten opnemen. Italië, Spanje en Malta houden hun havens dicht.

Italië heeft al genoeg gedaan voor Afrikaanse migranten, zei minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini eind december. Italië neemt volgens hem al meer dan genoeg mensen op. ‘Nu zijn anderen aan de beurt.’

Volgens de centrumlinkse burgemeester De Magistris is dat een onmenselijke houding. ‘Om mensen, onder wie kinderen, midden op de koude en stormachtige zee te laten is niet alleen onfatsoenlijk, immoreel en verschrikkelijk, het is een misdaad’, zei hij voor de radio. ‘Ik hoop dat het schip naar Napels komt omdat wij, wat de regering ook zegt, een reddingsoperatie zullen beginnen en het zullen toelaten in de haven.’

Volgens Jelle Goezinnen, woordvoerder van de Sea-Watch 3, is aanmeren in Napels ‘op dit moment geen optie’. Hij noemt het gebaar van de burgemeester ‘ontzettend mooi’, maar vooralsnog slechts symbolisch. Juridisch gezien kan het schip pas aanleggen in een haven als de kustwacht van het betrokken land daarmee instemt, zegt Goezinnen tegen de Volkskrant. 

Een probleem is bovendien  dat het schip honderden kilometers zou moeten afleggen naar Napels, over een onstuimige zee. De Sea-Watch 3 ligt nu bij Malta. De autoriteiten daar hebben het schip tijdelijk toegelaten tot de haven, om beschutting te vinden tijdens de zware storm die in dat deel van de Middellandse Zee woedt.

Nederland

Nederland heeft aangeboden een deel van de 32 migranten (vermoedelijk zes personen) op te nemen. Voorwaarde is dat ook andere Europese landen hun aandeel leveren. Daarover vindt op het ogenblik diplomatiek overleg plaats, volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Onder de opvarenden van de Sea-Watch 3 zijn zeven kinderen: vier tieners zonder hun ouders en drie kleine kinderen, onder wie een baby. Hun medische toestand is goed; het schip heeft een arts en medisch personeel aan boord. De migranten bivakkeren meestal in een tent op het dek en worden gevoed met noodrantsoenen van rijst en bonen. Tijdens de storm zitten zij opeengepakt op het benedendek.