Direct naar artikelinhoud
NieuwsGedode journalisten

Dood van Khashoggi paste in dramatische reeks: 94 journalisten stierven in 2018 door geweld

Na een jarenlange daling is het aantal mediaprofessionals dat tijdens de uitoefening van hun werk is gedood door doelgerichte acties, bomaanslagen en schietpartijen dit jaar weer gestegen. In totaal kwamen wereldwijd 94 journalisten, cameramensen, technici, chauffeurs en fixers in 2018 om het leven, 12 meer dan het jaar ervoor. Zes slachtoffers waren vrouwen. 

Vijf Amerikaanse journalisten vonden de dood bij een schietpartij op de redactie van de Capital Gazette.Beeld REUTERS

De cijfers worden maandag gepubliceerd door de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). De regio Azië-Stille Oceaan kende de meeste doden (32), gevolgd door de beide Amerika’s (27), het Midden-Oosten en de Arabische wereld (20), Afrika (11) en Europa (4). Onder de doden waren 84 journalisten en 10 medewerkers. Ongevallen en natuurrampen eisten bovendien nog eens 3 dodelijke slachtoffers. 

De toegenomen veiligheidscrisis in de journalistiek kwam het sterkst naar voren door ‘de gruwelijke moord’ op de Saoedische columnist Jamal Khashoggi van The Washington Post, op 2 oktober in het Saoedische consulaat in Istanbul. ‘Het was de laatste in een reeks fatale aanvallen op mediaprofessionals, waaronder de vele bomaanslagen die van Afghanistan een moordzone voor journalisten maakten en het geweld van de georganiseerde misdaad in Mexico dat sterk gericht blijft op journalisten’, aldus de IFJ.

Getuigen van misstanden

‘Journalisten zijn vaak het doelwit, omdat het getuigen zijn van misstanden’, aldus IFJ-voorzitter Philippe Leruth. ‘Het gevolg is dat er zelfcensuur ontstaat in landen waar veel journalisten om het leven komen.’ In de afgelopen drie jaar was het aantal door geweld omgekomen journalisten juist gedaald. Met 81 gedode journalisten werd in 2017 het laagste cijfer sinds 2007 opgetekend. In 2016 waren er dat 93, en 112 in 2015.

Afghanistan (16) voert de landenlijst mediadoden aan, voor Mexico (11), Jemen (9), Syrië (8), India (7), Pakistan, Somalië en de Verenigde Staten (5). De vijf Amerikaanse doden vielen bij een schietpartij op de redactie van de Capital Gazette in Annapolis (Maryland). Vier journalisten stierven bij wat de politie een gerichte aanval noemde. 

De vermoorde Saoedische journalist Jamal KhashoggiBeeld AP