Direct naar artikelinhoud
nieuwsvuurwerk

Rutte neemt het op voor hulpdiensten, na weer een onrustige nacht

Minister-president Mark Rutte vindt het ‘onacceptabel’ dat hulpdiensten rond de jaarwisseling zo vaak worden belaagd. Ook zondagavond gebeurde dat weer in de Groningse wijk Paddepoel. De mobiele eenheid rukte er uit om de brandweer te beschermen.

De mobiele eenheid in de Groningse wijk Paddepoel waar onrust op straat heerst. De politie heeft een charge uitgevoerd en meerdere arrestaties verricht.Beeld ANP

Minister-president Rutte schaart zich vandaag nog eens expliciet achter de burgemeesters van Groningen en Utrecht die afgelopen dagen hard uithaalden tegen inwoners die politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel belaagden. ‘Hulpverleners verdienen ons applaus’, zegt Rutte in De Telegraaf. ‘Ik vind het onacceptabel dat sommige idioten ervoor zorgen dat ze hun werk niet in veiligheid kunnen doen.’

In de Groningse wijk Paddepoel werden hulpverleners zaterdagavond al bekogeld met zwaar vuurwerk toen zij uitrukten om een aantal straatbranden te blussen. De ramen van een politieauto moesten het ontgelden en er werden bierflesjes tegen een brandweerwagen gegooid. Toen er zondagavond opnieuw enkele vuren werden aangestoken, greep de brandweer onder zware politiebegeleiding in. Een cordon ME’ers zette eerst de straten af, zodat omstanders niet in de buurt van de blussende brandweerlieden konden komen. Er werden vijftien arrestaties verricht.

Veel hulpverleners zien op tegen de jaarwisseling, die met met honderden gewonden en gemiddeld ook één vuurwerkdode geldt als de gevaarlijkste nacht van het jaar. Politieagenten, ambulancebroeders en brandweerlieden die daarop uitrukken, worden door omstanders regelmatig met vuurwerk of zelfs geweld ontvangen. De nieuwjaarschaos nam de afgelopen jaren iets af en het aantal  geweldsincidenten tegen politie liep iets  terug – 88 vorig jaar ten opzichte van een jaar eerder 111 incidenten.  Maar de politie en burgemeesters vinden het nog steeds veel te hoog. De gezamenlijke hulpdiensten voeren daarom dit jaar campagne onder de leus ‘laat ons veilig hulpverlenen’.

Die slogan is duidelijk nog niet tot iedereen doorgedrongen. Dit weekend was het behalve in Paddepoel ook al raak in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Terwijl de hulpdiensten bezig waren een brand te blussen waarbij zes mensen – onder wie twee kinderen – naar het ziekenhuis moesten, werden er vuurwerkbommen gegooid. Dit tot grote woede van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. ‘Dit is onacceptabel. Je blijft met je handen af van hulpverleners’, zei hij nadat hij enkele belaagde hulpverleners had gesproken. ‘Ze houden zich sterk maar het hakt er echt in. Ook bij hun collega’s.’

Volop vuurwerk

Drie jaar was hij, het jongetje dat op nieuwjaarsochtend bij oogarts Tjeerd de Faber binnenkwam. ‘Zijn oog zat dicht, hij huilde hartverscheurend. Uiteindelijk is hij blind geworden. Elk jaar hoorde ik op het nieuws dat het weer een rustige jaarwisseling was geweest en elke keer dacht ik: mijn hemel, kom eens in het oogziekenhuis kijken.

Het kabinet brengt de veiligheid van de Nederlandse bevolking in gevaar door te weigeren een landelijk vuurwerkverbod in te voeren. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid is zeer kritisch over de houding van het kabinet. De raad tikte eerder dit jaar minister Grapperhaus van Veiligheid op de vingers.

Zeker twaalf grote gemeenten willen aankomende jaarwisseling experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dat bleek uit een inventarisatie van de Volkskrant van het vuurwerkbeleid in de 44 grootste gemeenten.

Er is geen ongezonder feestje dan Oudjaar, schrijft huisarts en columnist Joost Zaat. Terwijl de overheid bedrijven sluit bij een beetje fipronil in eieren waar niemand last van heeft, kunnen de vuurwerkpijlen dit jaar weer richting oog van het buurjongetje op de hoek.