Direct naar artikelinhoud
Tv-recensie

Nu we toch allemaal lijstjes aan het maken zijn: hier zijn de vijf genantste tv-momenten van het jaar

Nu we toch allemaal lijstjes aan het maken zijn: hier zijn de vijf genantste tv-momenten van het jaar

Er werd het afgelopen jaar veel goede (De Luizenmoeder, Beau Five Days Inside) en minder goede (Drone Masters, Undress For Love) televisie gemaakt. Maar meestal is televisie niet goed of heel slecht, maar is ze er gewoon, vanzelfsprekend aan­wezig te zijn. Soms gebeurt er echter iets... iets opzienbarends. Dus nu we toch en masse lijstjes aan het maken zijn: hier de vijf opzienbarendste – vooruit, genantste – televisiemomenten van 2018. (En ja, ook dit lijstje wordt weer gedomineerd door witte mannen.)

5 Insta-Aad, Brainpassion en Wannabe Yung ­Ratelband. 

Een gedeelde vijfde plaats voor de Instagram-filmpjes van Aad de Mos waarin hij (soms deels naakt, soms voor een rek gegrilde kip) voetbalwedstrijden voorspelde, het optreden van Brainpower als ­Petrus in The Passion (überhaupt, het gegeven) en verder alle minuten televisie die gingen over Emile Ratelband en de rechtszaak die hij had aangespannen om zijn leeftijd omlaag te krijgen. Het enige dat Ratelband omlaag kreeg was de levenslust van de kijker. Allen combineerden ze, ieder op hun eigen manier, een zekere dystopische onwerkelijkheid aan een gebrek aan zelfbewustzijn.

4 Rian van Rijbroek bij Nieuwsuur.

Eind januari zat ‘cyberexpert’ Rian van Rijbroek bij Mariëlle Tweebeeke aan tafel om de cyberrampspoed te verkondigen. Volgens Van Rijkbroek moesten we onze bankieren-apps van onze telefoons verwijderen en alleen nog maar financiële transacties doen op een computer met vaste internetverbinding. En blockchain natuurlijk, lekker veel blockchain. BLOCKCHAIN! Er werd – door echte experts – uiteindelijk veel zinnigs over gezegd. Maar het bovenste comment onder de YouTube-video van het fragment vatte het uitstekend samen: ‘Ik weet niet wat ze rookt. Maar het is ongetwijfeld ontzettend goede shit.’

3 De ode aan de gewone man en vrouw van Jesse Klaver bij Laat op één

Hahahaha.

2 Renate van der Gijp. 

VRT-journalist en transvrouw Bo Van Spilbeeck had de kastdeuren nog niet achter zich dichtgetrokken of René van der Gijp was alweer in de verkleedkist gedoken en kwam getooid met blonde pruik tevoorschijn. Voortaan, zo kondigde hij aan, zou hij door het leven gaan als Renate. In de studio van VI kwamen ze natuurlijk niet meer bij. Is toch lachen, joh? Hoeders van humor en de vrijheid van meningsuiting stonden vanzelfsprekend klaar om Van der Gijp te verdedigen. Dit was alleen geen kwestie van alles moeten kunnen zeggen of doen, maar of je dat altijd maar moet willen.

1 Jerry, Jenny, Twan en het grote Afsprakenfiasco.

Het genantste televisiemoment van 2018. Genant omdat Jenny Douwes op het laatste moment niet meer met Jerry Afriyie aan één tafel wilde zitten. Genant ­omdat de redactie van RTL Late Night daarmee akkoord ging. Genant omdat Afriyie vanaf de eerste rij moest toekijken. Genant omdat Twan Huys besloot de afspraak met Douwes overboord te gooien en Afriyie toch aan tafel te vragen. En vooral genant omdat de ophef achteraf over wel of niet gemaakte en geschonden ­afspraken ging, en niet over de inhoud: of Zwarte Piet al dan niet een racistische karikatuur is.