Direct naar artikelinhoud

Drie verdachten liquidatie broer kroongetuige Mocro-maffia opgepakt

De politie heeft drie verdachten opgepakt voor de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. Het gaat om de vermoedelijke schutter, een man van 41 jaar, en twee handlangers.

Politie doet sporen onderzoek nabij de vluchtauto die werd gebruikt bij de moord op Redouan B., broer van kroongetuige Nabil B.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nabil B. is kroongetuige in de zaak tegen de zogeheten Mocro-maffia. Hij legde verschillende verklaringen af. Afgelopen donderdag werd zijn broer, Redouan B., rond half negen in de ochtend geliquideerd in Amsterdam-Noord.  

De politie pakte de 41-jarige hoofdverdachte vrijdagavond op in Hilversum. Volgens Het Parool zou het gaan om de op Curacao geboren Shurandy S., ook wel bekend als 'Andy'. De politie doet over hem geen verdere mededelingen. S. zou volgens de Amsterdamse krant wel een bekende zijn van de politie, maar niet voor zware misdrijven. Zijn mogelijke handlangers van 31 en 34 jaar oud werden in de nacht van vrijdag op zaterdag opgepakt. Tijdens het onderzoek zijn meerdere automatische- en handvuurwapens gevonden.

Redouan B., directeur van een beletteringsbedrijf, werd volgens een ooggetuige afgelopen donderdag geliquideerd terwijl hij dacht een sollicitatiegesprek te voeren. Het is de eerste keer in Nederland dat familie van een kroongetuige wordt doodgeschoten. Voor zover bekend was Redouan B. niet actief in het criminele milieu.

De schutter was op meerdere beelden van bewakingscamera's goed te zien. De politie besloot de beelden echter niet te vertonen aan het publiek, mogelijk omdat ze hem al in het vizier hadden.  

Na de schietpartij werd twee straten verderop een zwarte Seat Leon gevonden met een valse kentekenplaat. 'Deze auto is vermoedelijk gebruikt bij de vluchtpoging', aldus een woordvoerder van de politie. 

In de zwarte Seat werden dna-sporen aangetroffen. Na onderzoek door het NFI bleek vrijdagavond dat dit matchte met een dna-profiel in de databank van de politie. Dit bleek het dna van de 41-jarige verdachte Hilversum, die nog dezelfde avond werd opgepakt. Getuigen hadden ook al gezien dat de gestolen zwarte auto rondreed in 't Gooi.

Het is onbekend of ook het dna van de mogelijke handlangers is aangetroffen in de auto. Zijn 34-jarige medeverdachte werd vrijdagnacht aangehouden door een arrestatieteam op de Rijksweg A13 in de buurt van van Rijswijk. Vanochtend werd de andere medeverdachte (31) aangehouden 'op een locatie in het Westland'. De twee worden verdacht van wapenbezit en medeplichtigheid aan het dodelijk schietincident. 

Kroongetuige Nabil B. meldde zich onlangs bij de politie om te getuigen over de Mocro War, een drugsoorlog die voornamelijk wordt uitgevochten door Marokkanen en Antillianen. Hij zei zich bedreigd te voelen. In de drugsoorlog, waarbij soms wild in het rond wordt geschoten, die zijn al meer dan dertig mannen gedood. Nabil B. zou zijn geschrokken van een 'vergismoord', waarbij de verkeerde persoon werd geliquideerd. 

Nadat  bekend werd dat B. kroongetuige zou worden, praatte justitie naar eigen zeggen 'uitvoerig' met zijn familie over beveiliging. B's broer Redouan werd beperkt beveiligd. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde dit op zijn eigen verzoek.