Direct naar artikelinhoud

Wilders vraagt uitstel van uitspraak in 'minder Marokkanen'-proces om uitlatingen Pechtold over Russen

PVV-leider Geert Wilders heeft uitstel gevraagd van het hoger beroep over de ‘minder Marokkanen’- uitspraak. Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops willen afwachten wat het Openbaar Ministerie doet met de aangiften wegens discriminatie die zijn gedaan tegen D66-leider Alexander Pechtold.

Geert Wilders praat met Geert Jan Knoops voor aanvang van het proces in oktober vorig jaarBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Toen ex-minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra in opspraak raakte door zijn leugen over een ontmoeting met de Russische president Poetin, reageerde Pechtold met de opmerking: ‘Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.’ Naar aanleiding daarvan zijn aangiften gedaan tegen Pechtold door mensen die zich gediscrimineerd achten.

De aangiften stoelen op hetzelfde wetsartikel waarop de zaak tegen Wilders is gebaseerd. In De Telegraaf noemt strafrechtgeleerde Theo de Roos de uitspraken van Wilders en Pechtold vergelijkbaar: ‘Vervang het woord Russen door Marokkanen, en vraag je dan af wat voor commotie je krijgt.’

Wilders en Knoops willen nu eerst zien wat het Openbaar Ministerie doet met de aangiften tegen Pechtold. Het hoger beroep van Wilders tegen zijn eerdere veroordeling staat bij het gerechtshof in Den Haag op de rol voor 17 mei.

Op 9 december 2016 werd Wilders door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor zijn uitspraken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in een Haags café vroeg Wilders zijn aanhang of zij meer of minder Marokkanen wilden in de stad en in Nederland. Het publiek scandeerde ‘minder, minder’, waarna Wilders zei dat hij dat zou regelen. De rechtbank veroordeelde Wilders voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar hij werd vrijgesproken van het aanzetten tot haat. De rechtbank legde geen straf op omdat hij met deze veroordeling voldoende gestraft zou zijn. Er was een boete van vijfduizend euro geëist. Wilders ging tegen het vonnis in beroep.