Direct naar artikelinhoud
VolkskeukenHerfstige vissoep

De Volkskeuken: Vissoep met mosselen en zeebaars

De Volkskeuken: Vissoep met mosselen en zeebaars

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag een vissoep met mosselen en zeebaars (hoofdgerecht, 4 personen).

En ik maar de loftrompet steken over de Zeeuwse mossel, hier in deze rubriek. Over het zogenaamde Zeeuwse goud, de onbetwiste wereldkampioen, de lekkerste mossel die je maar kunt vinden. Dat alles overgoten met dikke klodders vaderlandslievende saus, want we hebben al zo weinig om trots op te zijn, culinair-technisch.

Totdat mijn vriend Bram, altijd al behept met een groot oog voor culinair detail, mij een foto stuurde van een bak mosselen, van mijn favoriete merk nog wel. Mosselen, stond er op de informatiesticker op de onderkant, gekweekt in Duitsland. En op de voorkant; Verse Zeeuwse Mosselen, in chocoladeletters die in de Telegraaf niet zouden misstaan.

Wat was hier aan de hand? De Teun van de Keuken in mij greep naar de telefoon en belde met gezwollen nekaderen naar mijn voorheen favoriete mosselkweker. Maar daar in Yerseke namen ze niet op. Waarschijnlijk onderweg naar Duitsland. Zo vasthoudend als Teun van de Keuken ben ik niet, dus richtte ik mijn aandacht weer op prangendere zaken.

Totdat ik onlangs weer eens in de supermarkt was en een bak mosselen met de vertrouwde voorkant zag. Ik durfde het ding haast niet om te draaien, maar deed het toch. Mosselen, stond er, gekweekt in Nederland. Soms heb je geen Teun van de Keuken nodig om orde op zaken te stellen.

We maken een herfstige vissoep met mosselen.

De zeebaars gaat ook in de soep.Beeld Marcus Huibers

Bereiding

Spoel de mosselen in water en laat ze uitlekken. Doe de mosselen met de wijn in een grote (mossel-)pan. Kook ze totdat ze openstaan (en beslist niet langer) en giet het mosselvocht meteen af in een zeef boven een ruime kom. Laat de mosselen afkoelen, haal de weekdiertjes uit de schelp en zet weg. Verhit wat olie in een ruime soeppan en bak er de knoflook in. Doe na 1 minuut de tomaat en de kruiden erbij. Schenk het gezeefde mosselvocht en de kippenbouillon erbij. Doe ook de bonen erbij, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes trekken. Draai het vuur wat hoger en leg de moten vis in de soep. Doe na 3 minuten de mosselen erbij en kook nog 1 minuut door. Verdeel vis en mosselen over diepe borden, schenk de soep erbij en druppel er wat citroen over. Garneer met peterselie en geef er knapperig brood bij. 

Ingrediënten

- 2 kg verse mosselen

- 4 dl witte wijn

- olijfolie

- 4 teentjes knoflook, gehakt

- 400 g gepelde tomaten (blik), in stukken

- 3 el pimentón (gerookt paprikapoeder)

- 1 el Italiaanse kruiden (gedroogd)

- 750 ml kippenbouillon

- 500 g witte bonen (pot of blik), uitgelekt

- 600 g zeebaarsfilet met vel, in grote stukken

- citroen

- platte peterselie, gehakt

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V