Direct naar artikelinhoud
In beeldMigrantenkaravaan Mexico

Dromen van een nieuw leven in de VS

Een truck pikt migranten op van de weg tussen Santiago Niltepec en Juchitán in Mexico.Beeld AFP

Al bijna twee weken zit Mexico in zijn maag met een karavaan migranten die volgens de Amerikaanse president Donald Trump van plan is de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten te ‘bestormen’. Terwijl het Pentagon in opdracht van Trump ruim vijfduizend militairen naar de grens stuurt, doemt in het zuiden van Mexico een nieuw probleem op: een tweede karavaan is vanuit Guatemala de grens met Mexico overgestoken.

Trump gebruikt de migrantenkaravaan, waarin zich volgens hem ‘heel slechte mensen’ bevinden, als een schrikbeeld om zijn achterban te mobiliseren in de aanloop naar de Congresverkiezingen van komende dinsdag. Hij dreigt de grens met Mexico helemaal af te sluiten als de karavaan de VS probeert binnen te dringen. Om dat te voorkomen, hebben de Mexicaanse autoriteiten de migranten asiel aangeboden, maar de meesten van hen zijn vastbesloten hun reis voort te zetten naar de VS. Uit angst de publieke opinie tegen zich in het harnas te jagen, durven de Mexicaanse autoriteiten de karavaan niet met andere middelen tot stilstand te brengen. Veel Mexicanen sympathiseren met de vluchtelingen en delen onderweg voedsel en drinken aan hen uit.

Migranten maken een ketting door de rivier die de grens is tussen Guatemala en Mexico.Beeld Reuters
Migranten van de tweede karavaan lopen van grensstad Ciudad Hidalgo naar Tapachula, iets noordelijker. Eerder staken ze de rivier tussen Guatemala en Mexico over.Beeld AP
Zo komen de migranten steeds noorderlijker: meeliften op lege trucks.Beeld AFP
Honderden migranten liften mee op een vrachtwagen. De karavaan trekt door het zuiden van Mexico.Beeld AP
Een vrouw met kind houdt zich vast aan de tanker die rijdt richting Juchitán, Mexico.Beeld AP
In Santiago Niltepec (Mexico) wachten migranten uit Midden-Amerika op een lift van een lege truck.Beeld Getty
De groene tentjes bij een verlaten busstation in Juchitán (Mexico) vormen een tijdelijk opvangkamp.Beeld AFP
Migranten van de eerste karavaan in het tentenkamp van Juchitán, Mexico.Beeld AP