Direct naar artikelinhoud
RecensieHouse of Cards

In het zesde seizoen van House of Cards blijft de geest van Kevin Spacey door de gangen dwalen (drie sterren)

In de eerste aflevering van het zesde seizoen van House of Cards, de serie die ooit Netflix en ‘bingewatching’ op de kaart zette, keert president Claire Underwood (Robin Wright) zich tot de camera. ‘Do you miss Francis?’, vraagt ze ons. Francis is Frank Underwood, haar echtgenoot, de ex-president, die bij de start van het laatste seizoen net een maand dood is.

Claire Underwood moet het in het zesde seizoen van House of Cards zonder haar man Frank Underwood doenBeeld Netflix

Nee, we missen hem niet, maar de waarheid is dat we hem al een hele tijd niet missen. Ergens halverwege seizoen 5 hadden we het wel gehad met de Underwoods: House of Cards had zichzelf overleefd. We hadden in de eerste fascinerende seizoenen hun nietsontziende greep naar de macht gevolgd, maar toen ze eenmaal in het Witte Huis zaten, leken de schrijvers geen kant meer op te kunnen. Ja, de Underwoods keerden zich tegen elkaar en aan het slot van het vijfde seizoen werd Frank afgezet en draaide Claire zich in het slotbeeld richting de kijker om te verklaren dat zij aan de beurt was.

Profetische woorden, weten we inmiddels. Kevin Spacey verdween van het toneel na een #MeToo-schandaal en het zesde seizoen werd herschreven om president Claire heen. Maar de geest van Frank Underwood, en daarmee op een onheilspellende manier ook die van Spacey, is nog nadrukkelijk aanwezig. ‘Wat Francis ook beloofde of gedaan heeft, is samen met hem begraven’, meldt Claire. Maar zo werkt het niet, natuurlijk.

In het fictieve Underwood-universum (met nog steeds onberispelijke acteurs en dito art direction) blijven de lijken uit de kast te vallen: Claire kan niet opeens met een schone lei beginnen in een soort feministisch universum waar de vrouwenzaak de eerdere moordzaken van de kaart heeft geveegd. En al kan Robin Wright de serie makkelijk dragen (kunnen we na vijf afleveringen gezien te hebben stellen); de geest van Kevin Spacey blijft door de gangen dwalen.

House of Cards, altijd zo heerlijk pervers, begint nu opeens een punt te maken over de macht van oligarchen, met de introductie van de familie Shepherd (Diane Lane en Greg Kinnear), de heerschappij van de witte man van middelbare leeftijd en de bedreigde rol van de pers in het huidige, enfin, vul hier zelf het T-woord in. House of Cards heeft een geweten gekregen. Maar dat was niet de reden dat dit ooit een opwindende televisieserie was, lang geleden.

House of Cards, seizoen 6

Drie sterren
Een serie van Beau Willimon
Met Robin Wright, Diane Lane, Greg Kinnear, Michael Kelly
Te zien op Netflix (vanaf 2/11)

Meer lezen?

Nu is het haar beurt
Frank Underwood is dood, leve president Claire Underwood. Met haar machtsovername in hitserie House of Cards is ook actrice Robin Wright (52) eindelijk de leading lady.

De kwaadaardigheid van Frank Underwood is nauwelijks nog verrassend
Een Volkskrant recensie: dit vonden we vorig jaar van seizoen 5.

Netflix breekt definitief met Kevin Spacey - hoe gaat House of Cards verder zonder hem?
Netflix heeft definitief de samenwerking beëindigd met acteur Kevin Spacey, hoofdrolspeler van de hitserie House of Cards. ‘Netflix zal niet betrokken zijn bij de verdere productie van House of Cards met Kevin Spacey,’ zegt de streamingsdienst in een verklaring.