Direct naar artikelinhoud
nieuwseli asser (1922 - 2019)

Eli Asser, schrijver van ‘t Schaep met de 5 Pooten en Citroentje met suiker, overleden

Eli Asser, schrijver van beroemde televisieseries als ‘t Schaep met de 5 Pooten en Citroentje met suiker, is zaterdag op 96-jarige leeftijd overleden. 

Portret van Eli Asser uit 2002.Beeld Joost van den Broek/de Volkskrant

In de Amsterdamse kroegseries zongen Adèle Bloemendaal, Piet Römer en Leen Jongewaard klassiekers als Het zal je kind maar wezen, en As je mekaar niet meer vertrouwen kan. Verder schreef Asser conferences en liedteksten voor Wim Sonneveld, Rijk de Gooijer en Frans Halsema.

Asser werd geboren op 22 december 1922 in Amsterdam.  Zijn vader, moeder, de eerste vrouw van zijn vader en zijn broer en zus werden in de Tweede Wereldoorlog in de vernietigingskampen vermoord omdat zij Joods waren. Asser zelf en zijn vriendin wisten onder te duiken.

Na de oorlog werd Asser journalist bij het Haagsch Dagblad en na 1948 bij Vrij Nederland. Hij begon begin jaren vijftig met het schrijven van radioteksten. Later stapte hij over naar de televisie. Een van de hoogtepunten van zijn carrière werd ‘t Schaep met de 5 Pooten (1969), over het leven van kastelein Kootje (gespeeld door Piet Römer), zijn hulp Lukas (Leen Jongewaard) en buurvrouw Tante Door (Adèle Bloemendaal) in een bruine kroeg in de Amsterdamse Jordaan. Een van de beroemde liedjes uit de serie is Het zal je kind maar wezen, op muziek gezet door Harry Bannink. 

Scene uit Citroentje met suiker met Piet Römer, Lex Goudsmit, Elsje de Wijn en Leen Jongewaard.Beeld ANP Kippa

Er kwam een remake van de serie in 2006, met onder anderen Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregts en Loes Luca. ‘t Schaep werd gevolgd door Citroentje met suiker, dat zich afspeelt in de Amsterdamse kroeg ‘De kip met gouden eieren’. 

Eli Asser was de vader van kunstenares Hella de Jonge en de schoonvader van cabaretier Freek de Jonge. Hella de Jonge maakte in 2015 de documentaire Verlies niet de moed, over haar familie en over de moeizame band met haar vader, die ze jarenlang niet heeft willen zien. ‘Verlies niet de moed’ zijn de laatste woorden die haar oma uitspreekt voor ze naar Auschwitz wordt afgevoerd. In de film verzoenen vader en dochter zich met elkaar.

Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk werd de kastelein uit 't Schaep met de 5 Poten Beertje genoemd. Dit klopt niet. Hij heet Kootje. 

De door de oorlog getekende Eli Asser wilde mensen ‘een beetje plezier geven’. Lees het postuum.