Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsDinsdag 23 oktober

Film- en tv-tips dinsdag 23 oktober

ApostleBeeld geen

Apostle (Gareth Evans, 2018)

Nu te zien op Netflix.

De geest van occulte jarenzeventighorror – denk aan films als The Wicker Man – waarde twee jaar geleden al eens door het angstaanjagende heksendrama The Witch en is nu ook waarneembaar in de sterke Netflixfilm Apostle. Een hermetisch gesloten samenleving, bijgeloof, onderdrukking, rituelen en feestjes waarin wordt gedanst op violen en accordeon:  in Apostle komt het allemaal voorbij – en toch is het ook een film met een eigen, hedendaags gezicht.

We schrijven het begin van de vorige eeuw. Een sektarisch gezelschap op een verlaten, godvrezend eilandje voor de kust van Wales is verantwoordelijk voor de ontvoering van de zus van ene Thomas Richardson (Dan Stevens, onder meer bekend als hoofdrolspeler-met-perfecte-verbaasde-blik in de serie Legion), die als volgeling undercover gaat. De plot handelt vervolgens niet zozeer om de vraag of de eilandbewoners merendeels veredelde psychopaten zijn (leider Malcolm snijdt al vlot de keel van een gevangene door), noch of de almachtige godin over wie de sekteleden spreken echt bestaat (de desbetreffende scène biedt monsterlijke horror), maar of – en zo ja, wanneer – Thomas erin slaagt zijn zus te bevrijden voor hij zelf wordt ontmaskerd.

‘Ik houd niet van schrikeffecten die de spanning uit een scène laten lopen. Het is de bedoeling dat Apostle je in een wurggreep houdt.’ (Gareth Evans over zijn horrorfilm op Collider.com.)

Het gebrek aan mysterie en dubbelzinnigheid wordt door regisseur en scenarist Gareth Evans, die zich na twee voortreffelijke martialartsfilms (The Raid 1 en 2) op een voor hem nieuw terrein begeeft, gecompenseerd met verzorgde subplots, een onheilszwangere sfeer, luguber uitgedoste personages en – voor de liefhebber – enkele smerige scènes. Het eilandje hangt aan elkaar van geheime tunnels, gruwelhutjes, martelwerktuigen, bloedoffers, machtsstrijd en, het griezeligst van alles, een blind streven naar menselijke puurheid. 

Apostle is een uitstekende horrorfilm, goed gespeeld en rijk aan details. Een film die uit de bocht durft te vliegen, maar tot de laatste scène geworteld blijft in de menselijke neiging zich in zichzelf terug te trekken en zijn hoop te vestigen op geloof en ideologie.

The Ghost Writer

RTL 8, 20.30-23.10 uur.

(Roman Polanski, 2010) Een biograaf (Ewan McGregor) krijgt een vermogen aangeboden om de memoires van een Britse oud-premier op te frissen. De auteur lijkt de opdracht van zijn leven te hebben gescoord, maar zijn ogenschijnlijk desperate uitgevers hebben uiteraard een eigen agenda. Hadden er geen alarmbellen moeten afgaan bij het besef dat zijn voorganger, de ghostwriter die de eerste versie van het boek schreef, onder verdachte omstandigheden in zee is verdronken? Regisseur Polanski, in juridische problemen geraakt als gevolg van zijn nooit afgeronde zedenzaak, hield vanuit een Zwitserse cel en onder huisarrest in zijn villa in het Zwitserse Gstaad een oogje op de montage van het degelijke The Ghost Writer.

Drive Angry

RTL 7, 22.35-00.40 uur.

(Patrick Lussier, 2011) In deze lompe en sleazy grindhouse-achtige onzinfilm speelt Nicolas Cage een uit de hel teruggekeerde wreker, die achter een satanistisch genootschap aanjaagt dat zijn dochter heeft vermoord en zijn kleindochter dreigt te offeren. Goed vermaak voor de liefhebbers van de betere foute film; op het hoogte- dan wel dieptepunt heeft Cage al sigaarrokend en whiskydrinkend seks met een prostituee, terwijl hij wat gespuis van zich afschiet. Al zullen zelfs die liefhebbers misschien bekennen dat Drive Angry niet meer is dan een slap aftreksel van Mandy, Cage’ recentste, sublieme pulphorrortrip die nog in een handvol filmtheaters is te zien.

Volle zalenNPO 2, 20.25 uur

In deze reportageserie van Cornald Maas vandaag een portret van de jonge acteur Majd Mardo. Twintig jaar geleden vluchtte hij als 8-jarig jongetje met zijn ouders en zusje uit Syrië. In 2017 speelde hij met George Tobal de hoofdrol in Jungle, waarvoor ze gezamenlijk een Gouden Kalf kregen.

Brandpunt+NPO 2, 21.00 uur

Lydia krijgt een bijzondere logé: robot Phi. Lydia is een 40-jarige vrouw met het syndroom van Down en woont in zorginstelling Philadelphia. Dit is de eerste Nederlandse zorginstelling waar ze op grote schaal gebruikmaken van een ‘sociale robot’.

De RidderEén, 21.25 uur

In deze Vlaamse misdaadserie gaat Helena De Ridder de strijd aan met dagelijkse criminaliteit. Dit keer gaat het om een buurt die al maandenlang wordt geterroriseerd door een jeugdbende. De Ridder voert een zerotolerancebeleid in.

De toekomstbouwersNPO 2, 22.55 uur

Een nieuwe reeks designers stelt zich tijdens de Dutch Design Week voor aan Wilfried de Jong; met hem delen ze hun toekomstvisie. Zoals Pim van Baarsen (31), die met zijn ontwerpstudio Super Local mensen in ontwikkelingslanden zelf broodnodige spullen laat vervaardigen.

Fortune et infortunes des BettencourtTV5Monde, 23.03 uur

Documentaire over de schatrijke L’Oréal-familie. De familiegeschiedenis kent donkere kanten. Vader Bettencourt bleek er antisemitische gedachten op na te houden en tot in de jaren zeventig was er een club van ex-collaborateurs en nazisympathisanten actief binnen het familiebedrijf.

Nooit meer slapenNPO Radio 1, 00.00 uur

Scenarist Peer Wittenbols is te gast. Hij schreef twee dichtbundels, een verhalenbundel en scenario’s voor radio en tv. Voor het toneelstuk Noordeloos ontving hij de Van der Vies-prijs voor het beste toneelstuk. Het bekendst is hij van de stukken die hij tot 2008 voor Toneelgroep Oostpool schreef.