Direct naar artikelinhoud
NieuwsEredivisie

PSV na slechte wedstrijd winterkampioen

PSV wachtte met zijn slechtste helft van de competitie tot de afsluitende speelronde voor de korte vakantie. Het herstel was net voldoende voor de zege, zodat PSV halverwege het seizoen in de eredivisie vrolijke cijfers kan overleggen. Zeventien gespeeld, zestien gewonnen. Koploper. Winterkampioen.

Hirving Lozano van PSV scoort de 3-1 tegen AZ.Beeld ANP Pro Shots

PSV versloeg AZ met 3-1 en staat weer vijf punten voor op Ajax, dat zondag rond lunchtijd de traditioneel moeilijke wedstrijd bij FC Utrecht speelt in de gelijkmakende, zeventiende beurt. En AZ leefde weer naar zijn reputatie van ploeg die niet van de topclubs kan winnen. Ze worden een beetje ziek van dat verhaal in Alkmaar, maar ze doen ook weinig om het te ontkrachten.

Onwaarschijnlijk, zo slecht als PSV voetbalde voor rust, althans, ruim een half uur. Zonder tempo, zonder ideeën, zonder passie. Opvallend ook, de snelle fluitconcerten van het blijkbaar behoorlijk verwende publiek, dat mogelijk denkt dat een ruime score automatisch tot stand komt. Ergens was de consternatie op de tribunes begrijpelijk. Het was niet te bevatten dat hier dezelfde club speelde als in de meeste voorgaande thuisduels, toen PSV meestal redelijk makkelijk afstand nam en de score trachtte zo hoog mogelijk op te voeren.

De belangrijke schakels Daniel Schwaab (privé) en Pablo Rosario (geschorst) ontbraken. Centrale verdediger Nicolas Isimat-Mirin, die volhardde in ballen breed of achteruit, en middenvelder Erick Gutierrez speelden. Trainer Mark van Bommel greep hard in door Gaston Pereiro, de laatste weken een beetje pendelend tussen bank en basis en qua mentale afwezigheid koploper, na een half uur in te ruilen voor de 19-jarige Tsjech Michal Sadilek.

Op dat moment was de stand 0-1, door een typerende treffer van Mats Seuntjens. Hij kreeg de dieptepass van aanvoerder Guus Til, die de bal met een sliding ontfutselde aan Gutierrez. Seuntjens dribbelde, had wat geluk toen hij de bal na zijn kapbeweging via de hak van Isimat-Mirin perfect voor de voet kreeg en haalde fraai uit.

AZ, dat met onder meer FC Utrecht en Vitesse strijdt om de vierde plaats, combineerde veel beter en makkelijker, was oppermachtig op het middenveld en stoorde de opbouw van PSV, voor zover daarvan sprake was, slim en goed. Als AZ het beter had uitgespeeld, had het eenvoudig kunnen weglopen van de desolate kampioen.

Dat gebeurde niet, hetgeen PSV de kans gaf in de laatste tien minuten van de eerste helft eindelijk iets van zijn kwaliteit te laten zien. Hirving Lozano leverde in de 38ste minuut het eerste schotje op het doel van Marco Bizot, waarna toch nog onverwacht de 1-1 viel. Bizot stompte het tweede schot van Lozano naar het centrum weg, waar Bergwijn inschoot en met behulp van het been van Koopmeiners scoorde. En vlak na rust was het gewoon 2-1, na de snelle omschakeling van PSV: de dribbel van Bergwijn, de pass op Luuk de Jong, diens fijne, lage voorzet en het kordate intikken van Sadilek. Bizot had de bal moeten tegenhouden, maar ook hij faalde nadrukkelijk.

Het aardigste deel van de matige wedstrijd was nu aangebroken, met AZ dat voelde dat PSV kwetsbaar was en PSV dat voorzichtig op zoek ging naar 3-1 of meer. Het spectaculairst was het schot van Fredrik Midtsjö (AZ) op de lat. PSV scoorde nog uit een strafschop, nadat Dumfries wel heel makkelijk viel toen hij langs Vlaar kapte. Scheidsrechter Pol van Boekel liet de videoarbiter nog eens kijken naar de situatie, maar die vond het ook een strafschop terwijl hoegenaamd niets gebeurde. Het hele fenomeen VAR heeft de kerstvakantie wel nodig voor een grondige evaluatie.