Direct naar artikelinhoud
BlogDutch Design Week, dag 5

Designcollectief We Are zet op Dutch Design Week in op niets minder dan wereldvrede

Bewustwording. Het is een stoplap die ontwerpers te pas, maar vooral te onpas, gebruiken om onrealistische plannen aan de man te brengen. Vaak zijn het ook niet de minste wereldproblemen waarover ze ons dan willen laten nadenken: klimaat, armoede, discriminatie, ga zo maar door. Het jonge designcollectief We Are mikt tijdens de Dutch Design Week zelfs op niets minder dan wereldvrede.

Designcollectief We Are zet op Dutch Design Week in op niets minder dan wereldvrede

Onder de noemer We Are Human Rights zijn zeven Nederlandse ontwerpers gekoppeld aan evenzoveel onderdrukte activisten uit landen als Rusland, Columbia en Soedan. Aan de hand van de persoonlijke verhalen van deze  politieke vluchtelingen is een interactieve expositie ontworpen die niet alleen bewustzijn over mensenrechten vergroot, maar ook concrete en praktische oplossingen wil aandragen voor de schendingen ervan. 

Woorden én daden, zeg maar.

Wat deze verhalen extra invoelbaar maakt is de podcast die bezoekers op de expositie langs de zeven ontwerpprojecten voert. Elk project wordt ingeleid door één specifiek artikel uit de Universele Verklaring voor de rechten van de Mens  van de Verenigde Naties voorgelezen door voormalig-First lady én mensenrechtenactivist Eleanor Roosevelt bij de presentatie ervan in 1948. Ook de tentoonstellingsvormgeving stemt tot overpeinzing met zijn donkere hoekjes, prikkeldraad en toegankelijke illustraties.

Designcollectief We Are zet op Dutch Design Week in op niets minder dan wereldvrede
Designcollectief We Are zet op Dutch Design Week in op niets minder dan wereldvrede
Designcollectief We Are zet op Dutch Design Week in op niets minder dan wereldvrede

Homogemeenschap in Burundi

Zo is Irwin een homoactivist uit Burundi, een Afrikaans land waar twee jaar gevangenisstraf staat op homoseksualiteit. Ook op straat zijn homo’s er vogelvrij en voortdurend slachtoffer van discriminatie en zelfs geweld. Om te voorkomen dat het land een internationale paria wordt, ondertekende de Burundese regering in 2009 een VN-verdrag waarmee de weg is geopend voor onbelemmerde culturele uitwisseling. Via de achterdeur van dit verdrag kan de lokale homogemeenschap op legale manier worden ondersteund vanuit het buitenland, ontdekte ontwerper Bernhard Lenger, tevens initiatiefnemer van We Are. ‘Natuurlijk is het probleem van seksuele onderdrukking in Burundi hiermee niet meteen opgelost. Maar de lokale lhbti -gemeenschap kan zo buitenlandse relaties opbouwen, wat een belangrijke stap is op weg naar erkenning en emancipatie. Het echte werk moet uiteindelijk toch dáár worden gedaan’, aldus Lenger.

Niet minder schrijnend is het relaas van oorspronkelijke indianenstammen in Nicaragua waarvan het grondgebied grootschalig wordt ingepikt door houtkapbedrijven. Ook hiervoor is een lokale oplossing ontworpen ,met een een systeem waarmee de indianenstammen zelf hun grondgebied leren te monitoren. Hiervoor maken ze gebruik van smartphones met gps-trackers, een overzichtelijke rapportage door ooggetuigen en een blockchain registratie, zodat bedrijven de verzamelde data niet kunnen manipuleren.

Homogemeenschap in Burundi
Homogemeenschap in Burundi

Op maat gemaakt een concrete  verbeteringen

Met deze indringende verslagen vestigt We Are de aandacht op misstanden waarover in het veilige Nederland inderdaad weinig wordt nagedacht. Pretenties dat de wereldvrede hiermee binnen handbereik ligt, hebben deze ontwerpers niet. Wat ze wel suggereren zijn op maat gemaakte en concrete verbeteringen van de alledaagse werkomstandigheden van mensenrechtenactivisten in probleemgebieden. Dat kan een spel dat Colombiaanse kinderen op een vriendelijke wijze leert omgaan met het geweld in hun leefwereld tot de ‘dwaze moeder’ van Mexico van een stem te voorzien.

Steentje bijdragen

Ook bezoekers worden op hun verantwoordelijkheid gewezen trouwens. Bij het binnengaan van de expositie moet een aantal persoonlijke vragen worden beantwoord over tijdsbesteding en inkomen. Aan de hand van dit persoonlijke profiel wordt een suggestie gedaan hoe je het beste een steentje kunt bijgedragen. Dat varieert van ‘Word vrijwilliger’ tot ‘Doneer ruimhartig’. Want bewustwording alleen is voor deze ontwerpers niet genoeg.

We Are Here is te zien op Sectie-C, een creatieve broedplaats aan de rand Eindhoven. www.foundationweare.org

Steentje bijdragen
Steentje bijdragen
Steentje bijdragen