Direct naar artikelinhoud
NieuwsGele hesjes

Nederlandse vrachtwagenchauffeur gearresteerd voor doodrijden Belgische demonstrant in geel hesje

De politie heeft zaterdagavond rond 22 uur een 56-jarige man uit Dongen aangehouden op verdenking van het doodrijden van een 50-jarige gele-hesjesactievoerder in België vrijdagavond op de snelweg tussen Luik en Maastricht. Dat heeft Catherine Collignon, woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Luik, zondag verklaard.

Gele hesjes herdenken de omgekomen demonstrant bij het treinstation van Luik-Guillemins.Beeld AFP

Zaterdag was zijn vrachtwagen al teruggevonden op een parkeerplaats in de regio Tilburg. De Nederlandse vrachtwagenchauffeur, die na de dodelijke aanrijding op de E25 ter hoogte van Visé is doorgereden, werd op verzoek van de Belgische justitie gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht opzettelijk te zijn ingereden op een 50-jarige actievoerder tijdens een protestdemonstratie van gele hesjes.

Volgens woordvoerder Catherine Collignon van het Luikse parket blijkt uit het onderzoek tot nu toe dat ‘er geen enkele twijfel is dat hij de mensen op de snelweg heeft gezien’. De Luikse justitie zal om de uitlevering van de Nederlandse vrachtwagenchauffeur aan België vragen. Wanneer dat zal gebeuren, is nog onbekend en hangt ook af van de medewerking van de verdachte – als hij niet vrijwillig meewerkt aan zijn uitlevering, zal een rechter zich daarover moeten buigen.

De E25 waar de demonstrant omkwam.Beeld BELGA

De 50-jarige actievoerder Roger uit het Belgische Liers (Liesse in het Waals), ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Maastricht, werd vrijdagavond rond 7 uur aangereden door de Nederlandse vrachtwagen. Hij zou op slag dood zijn geweest. Volgens Belgische media hebben ooggetuigen verklaard dat de chauffeur op het slachtoffer inreed nadat twee mannen met gele hesjes een zijraam van zijn truck probeerden te breken. Een tweede demonstrant zou gewond zijn geraakt, maar dat wordt niet bevestigd door het OM.

De gele hesjes hadden op het moment van het incident op de snelweg E25 in de richting van Nederland geblokkeerd. Personenwagens mochten wel doorrijden, maar vrachtwagens werden tegengehouden.

Onduidelijk is nog wat er direct na het fatale incident is gebeurd. Volgens Belgische media zou de politie in de chaos na de aanrijding de Nederlandse chauffeur hebben gesommeerd om de vrachtwagen op een parkeerplaats verderop te zetten; toen agenten later daar ter plekke kwamen, was de vrachtwagen echter verdwenen. Parketwoordvoerder Collignon wil of kan die versie echter niet bevestigen. Zij houdt het er in het algemeen op dat ‘de chauffeur is doorgereden’.

Ooggetuigen hebben het kenteken van zijn vrachtwagen genoteerd. Op basis van die gegevens werd de vrachtwagen zaterdag gevonden op een parkeerplaats in de regio Tilburg. De Nederlandse politie heeft de truck onderzocht en in beslag genomen. Een politiewoordvoerder in Tilburg wil verder niets over de zaak zeggen en verwijst de media door naar het Openbaar Ministerie in Luik.

Zaterdag werd de dood van de ‘gele strijder’ herdacht tijdens een demonstratie van gele hesjes bij het treinstation van Luik-Guillemins. Na een minuut stilte vertrok een groep van 200 tot 300 mensen in een stoet naar het centrum van Luik. Ze deelden gele rozen uit. Ook de weduwe van Roger was daarbij aanwezig.

In Namen werd eveneens hulde gebracht aan de doodgereden actievoerder, waarbij het Italiaanse strijd- en partizanenlied Bella Ciao klonk. Ook in Maastricht werd hij zaterdag tijdens een gele-hesjesdemonstratie herdacht – de actievoerder liepen met een zwarte rouwband om de arm.

De doodgereden demonstrant is de eerste Belgische actievoerder die is overleden sinds de demonstraties van de gele hesjes in november zijn begonnen. Vorige maand kwamen in België al wel een autobestuurder en vrachtwagenchauffeur om het leven, die verrast werden door de blokkade-acties.