Direct naar artikelinhoud
WetenschapKlopt dit wel?

Een huisdier vervuilt evenveel als duizenden kilometers autorijden – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: een huisdier is net zo vervuilend als een flinke autorit.

Een huisdier vervuilt evenveel als duizenden kilometers autorijden – Klopt dit wel?
Beeld ANP

Van wie komt die claim?

Weer een moreel dilemma erbij: huisdieren mogen dan schattig en aaibaar zijn, ze blijken ook grofweg even slecht voor het milieu als een forse auto. Dat staat in een nieuw rapport waarover onder meer De TelegraafAD en Het Nieuwsblad berichtten. Een heel jaar een hond in leven houden komt bijvoorbeeld neer op evenveel CO2-uitstoot als 3.677 kilometer autorijden in een zware SUV, aldus het AD, ongeveer even ver als van Groningen naar Marrakesh.

Klopt het?

Bron achter het nieuwe verhaal is een studie van het Zwitserse milieuonderzoeksbureau ESU: daarin rekent Niels Jungbluth met zijn collega’s de milieu-impact uit van paarden, honden, katten, konijnen, siervogels en aquariumvissen. Ze houden daarbij rekening met allerlei scenario’s: hoe groot de dieren zijn, wat ze eten, maar ook de verwerkingskosten van bijvoorbeeld hun uitwerpselen. Allemaal veroorzaken die vervuiling en CO2-uitstoot.

Die scenario’s zijn goed onderbouwd, constateert veehouderij-onderzoeker Ferry Leenstra van de universiteit van Wageningen, die zelf eerder dit soort berekeningen heeft gemaakt. ‘Het hangt er allemaal vanaf of je honden en katten restproducten voert die wij niet eten’, zegt ze. De berekening werkt grofweg als volgt: eet een huisdier bijvoorbeeld rundvleeslappen van de slager die economisch hoge waarde hebben – zeg maar biefstuk – dan kent de rekensom meer broeikasgas uit de landbouw toe, dan als een huisdier slachtafval uit blikvoer voorgeschoteld krijgt. Zo komt de uitstoot van een vers-vlees-etende labrador van 29 kilo op bijna twee ton broeikasgas, het dubbele van een blikgevoerde labrador.

Aan die schatting kleven onzekerheden omdat diervoedingsbedrijven niet helemaal transparant zijn over waar ze hun vlees vandaan halen, maar de getallen hier lijken sterk op die van Leenstra zelf: een kleinere hond van 12,5 kilo die vooral normaal blikvoer en brokken eet, stoot ongeveer driekwart ton CO2 uit. Cijfers van de Amerikaanse geograaf Gregory Okin wijzen op ongeveer dezelfde impact.

Een ton CO2 is inderdaad goed voor een paar duizend autokilometers, afhankelijk van de precieze aannames, zoals het gewicht van de auto en de vraag of je de fabricage-milieulasten meerekent. Eet een hond vers vlees, dan had de auto vanuit Groningen zelfs voorbij Marrakesh kunnen rijden, helemaal naar Dakar.

Niet dat huisdieren onwelkom zijn, vindt Leenstra. Maar eigenaren kunnen met zo’n berekening wel beter stilstaan bij het huisdier dat ze willen of bij wat ze het beestje te eten geven.

Eindoordeel

Ja, huisdieren belasten het milieu. Een flinke hond staat per jaar gelijk aan een paar maanden normaal autogebruik of een flinke rit naar Afrika.