Direct naar artikelinhoud
nieuwsvaccinatieweigeraars

Jeugdzorg gaat gesprekken voeren met vaccinatie-weigerende ouders

De jeugdgezondheidszorg gaat ouderen die weigeren hun kind te laten vaccineren benaderen. De ouders krijgen in een gesprek te horen waarom vaccinatie belangrijk is. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil zo de dalende vaccinatiegraad actiever aanpakken. Bovendien krijgen 16- en 17-jarigen zonder vaccinatie binnenkort een oproep om alsnog injecties te halen. Ook wordt het makkelijker gemiste injecties in te halen. 

Kinderen worden ingeënt tegen de meningokokkenziekte.Beeld Pauline Niks

Blokhuis zegt dat hij de zorgen van de groeiende groep ouders die niet meedoet aan het vaccinatieprogramma van de overheid ‘heel serieus’ neemt. Hij wil er ‘alles aan doen om hen te voorzien van goede, betrouwbare informatie’. De gesprekken met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zijn er om ouders te voorzien van objectieve, wetenschappelijke informatie over vaccineren. Maar ‘het uitgangspunt is en blijft vrijwilligheid’, zegt Blokhuis. ‘Elke ouder beslist zelf, maar wel op basis van betrouwbare informatie.’

Volgens de overheid is de betrouwbaarheid van informatie over vaccinatie essentieel. Daarom stelt Blokhuis ook een speciaal team van experts samen dat actief weerwoord gaat bieden aan onjuiste informatie, onder andere op sociale media. Blokhuis richt zich ook op tieners die nooit zijn gevaccineerd. 16- en 17-jarigen krijgen vanaf volgend jaar een extra omroep om alsnog gratis een vaccinatie te halen. Staatssecretaris Blokhuis gaat samen met RIVM en GGD bekijken of er genoeg behoefte is aan de optie om deze extra vaccinatiemogelijkheid ook aan mensen van 18 jaar en ouder aan te bieden.

Over het belang van vaccineren en waarom mensen daaraan twijfelen

Over vaccinaties bestaat groeiende twijfel. Onderzoek in deze simulatie zelf hoe infectieziekten zich verspreiden en hoe vaccinaties die kunnen indammen.

Minister Blokhuis lijkt niet warm te lopen voor een vaccinatieplicht. Artsen zien er wel wat in, maar crèches zijn huiverig voor de bijbehorende administratie. Hoe doen ze dat eigenlijk in andere Europese landen?

Bastiaan Rutjens doet aan de UvA onderzoek naar mensen die twijfelen aan de wetenschap. Wat blijkt: hoe slimmer sceptici zijn, hoe minder ze van een ander aannemen. ‘Een bakfietsmoeder die haar kind niet wil laten inenten, heeft geen boodschap aan extra kennis.’