Direct naar artikelinhoud
De VolkskeukenAlbanese gefrituurde courgetteballetjes

Terug naar Tirana

Toen ik 9 was kreeg mijn vader werk in Albanië. In een oude landrover pruttelden we naar Tirana. Mijn sterkste herinnering aan die tijd is dat de stroom altijd uitviel, precies op het moment dat ik ‘s avonds Het Klokhuis mocht kijken. Buiten stonk het naar huisvuil dat zelden werd opgehaald. Uit eten gaan in een hamburgertent gerund door Amerikaanse missionarissen vonden we heel luxe.

Albanese courgettekroketten.Beeld Sake Slootweg

Vorige week ging ik na twintig jaar voor het eerst weer terug. Nu sta ik tussen Albanese twintigers in de rij bij Mulliri Vjeter, de lokale Starbucks met de knusse naam ‘Oude Molen’ en flaneer ik door een brandschoon park. Bij de drogist is het feest; kinderen laten zich schminken voor Halloween. Natuurlijk weet ik dat lang niet iedereen die koffies kan betalen en dat veel jonge Albanezen liever naar West-Europa zouden willen. Toch word ik blij van de Mulliri Vjeter.

Op het menu van het restaurant waar ik stop om te lunchen worden nu geen Amerikaanse hamburgers maar juist Albanese klassiekers als feta-paprikapuree of lam met yoghurtsaus als pluspunt aangeprezen.

Misschien juist wel daarom valt mijn oog op: ‘zucchini croquettes’. Courgettes zijn hier dagelijkse kost, maar als kroket at ik ze er nog nooit. ‘Bedacht door onze chef,’ zegt de ober trots. De gefrituurde ovale balletjes zijn knapperig, smeuïg, hartig en zoet door de munt; het nieuwe Albanië smaakt heerlijk.

Rasp de courgette tot sliertjes met een fijne rasp. Bestrooi met zout en laat 15 minuten uitlekken in een vergiet. Zet een kruisje aan de onderkant van de tomaten, leg ze 30 seconden in water dat net heeft gekookt en trek het velletje eraf. Snijd ze in partjes, verwijder het vruchtvlees en snijd ze dan in blokjes. 

Knijp de courgettesliertjes goed uit en meng ze met de tomaten, ui, meel, eigeel, munt en wat zout en peper in een kom tot een beslagje. Klop het eiwit stijf in een tweede kom en spatel dit door het beslag. 

Verhit de olie in een hoge pan tot 160 graden en verwarm de oven voor op 190 graden. Frituur balletjes beslag ter grootte van een eetlepel in de olie in porties, in ongeveer 4 minuten aan beide kanten goudgeel. Leg op keukenpapier en gaar enkele minuten na in de oven. Leg 3 kroketjes op ieder bord en garneer met tomatensla. 

Albanese gefrituurde courgetteballetjes

Voorgerecht voor 2 personen

Ingrediënten
1 courgette, uiteinden verwijderd
3 middelgrote tomaten
1 rode ui, fijngehakt
35 gr zelfrijzend bakmeel
1 ei, gesplitst
7 blaadjes munt, fijngesneden
1 liter zonnebloemolie