Direct naar artikelinhoud
NieuwsAlmere en de Floriade

Floriade dreigt zeker 18 miljoen euro duurder uit te vallen voor Almere

De organisatie van Floriade 2022 dreigt miljoenen euro’s duurder uit te vallen voor de gemeente Almere. De kostenpost van de wereldtuinbouwtentoonstelling werd begroot op 10 miljoen euro, maar deze kan volgens het college oplopen tot 28 miljoen-  en mogelijk zelfs tot 35 miljoen. 

Het terrein waar de Floriade in Almere moet plaatsvinden.Beeld Raymond Rutting

Dat schrijft het Financieele Dagblad. De hoge kosten kunnen samenhangen met de ambitieuze opzet. Zo kiest Almere voor een tentoonstelling in combinatie met een bouwexpo. Er wordt een ‘groene’ stadswijk aangelegd met zeshonderd woningen en zestig waterwoningen. 

Donderdag komt de gemeenteraad van Almere bijeen om over de grote tegenvaller te praten. De raad liet eerder weten niet zomaar in zee te gaan met een nieuw voorstel. 

Verdienpotentieel

De exacte kosten van de Floriade zijn nog niet vast te stellen,  zegt Remko Schnieders, gemeentelijk programmadirecteur van het evenement. Hij verwacht echter dat de gemeente de uitgaven uiteindelijk kan terugverdienen als straks na de Floriade tachtig tot negentig bouwkavels vrijvallen. ‘De Floriade kost misschien meer, maar het verdienpotentieel in het gebied is vele malen groter.’

In 2017 waren er ook al signalen dat de Floriade duurder zou uitpakken dan de gemeente had begroot. De gemeente wilde de bestaande begroting van 10 miljoen euro destijds ophogen met 11,6 miljoen extra. Naar nu blijkt is er nog meer geld nodig voor de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Is na Venlo Almere aan de beurt om de Floriade te huisvesten? De gemeente hoopt het, maar veel inwoners houden hun hart vast: laat het natuurschoon ongerept blijven. Lees hier de reportage terug van Volkskrant-verslaggever Charlotte Huisman.

Almere, de stad van het wilde wonen, experimenteert erop los met innovatieve, duurzame en betaalbare woningen om nog groter te kunnen groeien. De Volkskrant verkent de vijf spannendste ontwikkelingen.