Direct naar artikelinhoud
de gidshalloween

Rijd mee op een horrortrein of waggel tussen een horde zombies: zes uittips voor een angstaanjagende Halloween

Halloween wordt nog ieder jaar populairder in Nederland. Dit weekend barst vrijwel overal in het land het spookgedruis los met griezeltochten, horrorfilmfestivals, verkleedfeesten en zombiemarsen. Zes suggesties voor een angstaanjagende Halloween.

De Fox Halloween Parade trok vorig jaar in Amsterdam duizenden vampiers, heksen, horrorclowns, zombies en andere monsters.Beeld ANP

Mr. Horror’s Halloween Horror Show

In de nacht van zaterdag op zondag presenteert ‘Mr. Horror’ voor de tiende keer de Halloween Horror Show, een nachtelijke horrormarathon in Pathé-bioscopen door het hele land. Van een bloedige slasher tot een Ierse spookhuisfilm: aan de vier nieuwe griezelfilms die dit jaar op het programma staan, kan elke horrorliefhebber zijn of haar hart ophalen. Verkleed komen hoort er natuurlijk ook bij, de beste kostuums maken kans op ‘angstaanjagende horrorprijzen’.

Zaterdag 27 oktober, middernacht, Pathé Tuschinski Amsterdam en diverse theaters in 23 andere steden. horrorshow.nl en pathe.nl

De perfecte horrorscène

Mr. Horror is de bijnaam van filmproducent en horrorspecialist Jan Doense. Als geen ander weet hij hoe een enge scène er uit moet zien om de kijker de stuipen op het lijf te jagen. ‘Wat een perfecte horrorscène is, hangt af van het soort film. Fijn zijn goede jumpscares: dat je opveert van schrik.’

Halloween Science Horror Night

Voor het zesde jaar op rij organiseert Naturalis After Dark de Halloween Horror Science Night, een gruwelijke wetenschapstalkshow over jagen op spoken, complottheorieën, enge Frankensteindieren en fluistergeluiden. Verder wordt de bezoeker een live demonstratie schedelboren beloofd, en een ‘ronduit ranzige show ’n tell’ door curator Bart Grob van het Rijksmuseum Boerhaave met enge collectiestukken. Niet geschikt voor kinderen! Ook hier mag je losgaan op je verkleedkist: het engste kostuum wint een prijs.

Vrijdag 26 oktober, 20.00-22.30 uur, Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. naturalisafterdark.nl

Twitter bericht wordt geladen...

Rotterdam Zombie Walk

Bereid je maar vast voor op de zombie-apocalyps: zaterdagavond zullen er weer honderden levende doden door het centrum van Rotterdam waggelen tijdens de Zombie Walk. Vooraf kun je je in zekere staat van ontbinding laten schminken op verschillende locaties in de buurt van verzamelpunt de Koopgoot. Liever je zombie-survivalskills testen? Dan kun je je ook aanmelden als ‘scream queen’, en je voor de stoet uit door de horde zombies laten opjagen. Na afloop kunnen alle zombies dansend de nacht in op diverse afterparty’s.

Zaterdag 27 oktober, 20.00-22.00 uur, Rotterdam. rotterdamzombiewalk.nl

Halloween-Griezel-Express

Op het spoortraject Apeldoorn-Dieren rijdt nog een ouderwetse stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Deze zaterdag wordt de oude locomotief omgetoverd tot een heuse horrortrein. Zodra de schemer valt komt ‘de vloek van de VSM’ tot leven. Opstapplaatsen zijn het NS-station in Apeldoorn en het Museumstation Beekbergen, met een tussenstop op het verlaten spookstation van Loenen. 

Zaterdag 27 oktober, 18.00-22.30 uur, Apeldoorn/Beekbergen. stoomtrein.org

Halloween Schoorlse Duinen

In steeds meer plaatsen in Nederland worden rondom Halloween griezeltochten georganiseerd. De spannendste zijn die in het bos, waar de stadsdrukte gesmoord wordt in het échte donker. Staatsbosbeheer organiseert de vrijdag na Halloween een spookachtige tocht door de Schoorlse Duinen, waar een zekere dokter Spillebeen angstaanjagende praktijken schijnt uit te voeren. 

Vrijdag 2 november, verschillende starttijden van 18.30 tot 23.30 uur (de tocht duurt 1,5 uur), Schoorlse Duinen. staatsbosbeheer.nl

Horror - A Halloween Night Out

Ook in het theater is het griezelen geblazen. In Carré is op 30 en 31 oktober de voorstelling Horror - A Halloween Night Out van de Jakop Ahlbom Company te zien, over een oud huis dat wordt geteisterd door een tragische familiegeschiedenis. Een beeldende voorstelling met weinig tekst en veel special effects die een ode vormen aan klassieke horrorscènes.

Dinsdag en woensdag 30 en 31 oktober in Carré in Amsterdam, daarna op toernee. carre.nl en jakopahlbom.nl