Direct naar artikelinhoud

Bouterse roept parlement bijeen voor geheime zitting

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft maandag (lokale tijd) aan de parlementsvoorzitter gevraagd om het parlement woensdag bijeen te roepen voor een Comité-Generaal. Dat meldt de Surinaamse website Star Nieuws.

Desi Bouterse.Beeld anp

Het gaat om een speciale geheime zitting waarin zaken als staatsveiligheid kunnen worden besproken. Volgens Bouterse is er in Suriname sprake van een constitutionele crisis en wil hij het parlement achter gesloten deuren informeren over de huidige stand van zaken omtrent het proces van de Decembermoorden. De president vindt dat de staatsveiligheid in gevaar is gebracht door de uitspraak van de krijgsraad.

De raad besloot begin juni de omstreden Amnestiewet niet van toepassing te verklaren op dit strafproces. Door die uitspraak wordt het Decembermoordenproces, waarin Bouterse de hoofdverdachte is, na een schorsing van vier jaar naar alle waarschijnlijkheid donderdag hervat. De raad volgde hiermee het Hof van Justitie, de hoogste rechters, die eind 2015 bepaalde dat de berechting van Bouterse en zijn medeverdachten weer moest beginnen.

De waarnemend president van het hof van Justitie heeft gezegd dat er geen sprake is van een crisis en ook dat de rechtstaat niet in gevaar is. Een crisis kan nooit ontstaan op basis van een uitspraak van de krijgsraad, stelde hij. De procureur-generaal heeft aangegeven dat besluiten van rechters altijd gerespecteerd moeten worden.

Het proces draait om de moord in 1982 op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.

President Desi Bouterse in 2015 tijdens de viering van 40 jaar onafhankelijkheid van Nederland in de tuin van het presidentieel paleis.Beeld afp

Intimidatie

'Men probeert de samenleving angst aan te praten', zegt parlementslid Krishna Husainali-Mathoera van de oppositionele VHP over de acties van Bouterse. 'Het lijkt op subtiele intimidatie. De bevolking wordt nog banger gemaakt, ze wordt erop gewezen over welke machten de president beschikt. Maar dit is geen constitutioneel probleem. Dit is een persoonlijk probleem van de president.' Lees het artikel hier.