Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsVrijdag 11 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 11 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Colin Farrell en Rachel Weisz in The Lobster.

Freek naar de haaien

NPO 3, 20.25 uur

Op de Bahama's, in Maleisië en Zuid-Afrika duikt tv-bioloog Freek Vonk de zee in met verschillende haaiensoorten. Hij wil laten zien hoe belangrijk de dieren zijn voor onze oceanen. Volgende week is te zien hoe Vonk in zijn arm wordt gebeten.

Three Kings

SBS 9, 20.30-22.45 uur.

(David O. Russell, 1999) Tegen het einde van de Golfoorlog besluit een groepje Amerikaanse soldaten zich persoonlijk te verrijken. Ze hebben een kaart waarop staat waar Saddam Hoessein zijn oorlogsbuit uit Koeweit heeft verstopt, en begeven zich op een bizarre tocht door de woestijn. Three Kings is een originele, virtuoos vormgegeven satire, met goede hoofdrollen van George Clooney, Mark Wahlberg en rapper Ice Cube. Politiek correct is de film beslist niet, en regisseur O. Russell (Silver Linings Playbook, American Hustle) levert ook geen serieuze, kritische visie op de Golfoorlog. Wel schetst hij een effectief, bijzonder cynisch tijdsbeeld.

Shanghai Noon

Veronica, 20.30-22.40 uur.

(Tom Dey, 2000) De komische western is geen gemakkelijk genre, dat bewezen Bud Spencer en Terence Hill decennialang met films die in Nederland titels meekregen als: Pas Op Of We Slaan Erop, Vier Vuisten Hebben De Tropenkolder en Vier Vuisten In Het Kwadraat. Het kan ook anders, al is Shanghai Noon nog steeds geen meesterwerk. Geestig is-ie wel, deze westernkomedie waarin Jackie Chan (al op leeftijd, maar toch nog met losse handjes) een lijfwacht van de Chinese keizer speelt, die naar het Wilde Westen afreist om een ontvoerde prinses (jazeker, Lucy Liu) te bevrijden. Er wordt veel minder geknokt dan je zou denken, en de prettige Owen Wilson toont andermaal zijn talent voor leuke rollen. Na afloop plakt Veronica de al even melige en toch ook best geslaagde opvolger Shanghai Knights (2003) erachteraan.

Napoleon in Holland

NPO 2, 21.10 uur

Huub Stapel vertelt verder over de reis van Napoleon Bonaparte door Nederland in 1811. Hij bezoekt Haarlem en houdt in Amsterdam audiënties in het paleis op de Dam. Een jaar eerder heeft Napoleon zijn broer uit dit paleis geschopt. Maar waarom?

Louis Theroux

NPO 3, 21.10 uur

Herhaling van Louis Therouxs tweede docu over ‘de meest gehate familie van Amerika’. De familie Phelps blijft ruzie zoeken met iedereen die geen lid is van de Westboro Baptist Church en heeft een rebellerende dochter de deur gewezen.

The Lobster 

Canvas, 22.10-00.05 uur.

(Yorgos Lanthimos, 2015) In een wereld die de onze zou kunnen zijn, worden singles opgesloten in een hotel om binnen 45 dagen een partner te vinden. Mislukt die missie, dan wacht transformatie tot een dier naar keuze. Het krankzinnige uitgangspunt van The Lobster wordt in dit Engelstalige debuut van de Griekse absurdist Yorgos Lanthimos (Dogtooth, The Killing of a Sacred Deer, The Favourite) met onweerstaanbare vanzelfsprekendheid gepresenteerd. De uitgebluste, gescheiden David (een zeer komische Colin Farrell, die met onderkoeld theatraal spel tot in zijn vezels aanvoelt wat de film van hem verwacht) schikt zich in eerste instantie gelaten in de gang van zaken. Hier, tijdens het eerste uur van de film, is ook Lanthimos op zijn best. Zijn interne logica mag volledig op zichzelf staan, dat maakt The Lobster niet per se onnavolgbaar: in de gelatenheid van zijn personages vindt hij een mooie, droevige, menselijke ondertoon die de consequent doorgevoerde bevreemding geregeld overstijgt.

Als David, die eigenwijs kiest voor een eventuele verandering in een kreeft, zich gaandeweg tegen de krankzinnige gedragsregels begint te verzetten, verliest The Lobster enige focus. Gedoe met een veredeld rebellenleger buiten het hotel in een nabijgelegen bos; het leidt eigenlijk alleen maar af van wat Lanthimos wil vertellen. Hij hanteert zijn absurdisme om sociale en maatschappelijke structuren uit te lichten: juist dan valt op hoe intolerant de maatschappij is, stelt hij, tegenover mensen die niet per se op zoek zijn naar het stichten van een gezin om zogenaamd levensgeluk na te streven. ‘Volgens mij is het iedereen toegestaan op zijn eigen manier gelukkig te zijn, maar het lijkt alsof het niet is toegestaan die beslissing alleen te nemen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. ‘Daaruit volgen weer vragen als: hoe vrij zijn we eigenlijk echt? Wat is de betekenis van een relatie? Wat verzinnen we om met al die verwachtingen om te gaan?’

Pink Floyd P.U.L.S.E.

Arte, 22.40 uur

Opname uit 1994 van Pink Floyd in concerthal Earls Court in Londen. De band (al zonder Roger Waters) was op tour met hun album The Division Bell, maar hier zien we de 50 minuten waarin integraal The Dark Side of the Moon wordt gespeeld. 

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Volle bak bij Graham Norton met acteurs James McAvoy, Sarah Paulson, Richard E. Grant, Steve Coogan en John C. Reilly. Die laatste twee zijn momenteel te zien als ‘de dikke en de dunne’ in biografiefilm Stan & ­Ollie. Muziek is er van Westlife. 

Better Things

BBC 2, 00.45 uur

Eerste aflevering van deze voor meerdere Emmy’s genomineerde comedy over een alleenstaande moeder die het probeert te rooien als actrice. Schrijver en hoofdrolspeler Pamela Adlon maakte de serie (in 2016) samen met komiek Louis C.K.