Direct naar artikelinhoud

Opleidingsplan VS voor Koerdisch grensleger valt slecht: Turkije dreigt met invasie in Noord-Syrië

Het Amerikaanse leger wil een Koerdische grenswacht met tienduizenden soldaten opleiden in Noord-Syrië. Dit leidt tot grote ophef in de regio. Turkije dreigt met een militaire invasie.

Amerikaanse troepen zijn in 2017 samen met strijders van het Koerdische YPG op weg naar de Syrische stad Darbasiyah.Beeld afp

Een 'Border Security Force' onder Koerdisch commando wordt getraind om in de toekomst Noord-Syrië te gaan beveiligen, heeft het Amerikaanse leger bevestigd. Dit betekent in de eerste plaats dat het Amerikaanse leger voorlopig in Syrië actief blijft, ook na de val van IS-hoofdstad Raqqa. Dit is tegen de zin van Rusland en de Syrische regering in Damascus.

Ambities

Maar daar denkt de top van het Amerikaanse leger dus anders over. 'Je kunt niet zomaar naar binnen gaan, een gevecht voeren, een paar bommen gooien en dan weggaan en denken dat het probleem is opgelost', zegt legergeneraal Joseph Votel tegen persbureau AP.

De ambities voor de nieuwe Koerdische grenswacht zijn groot: uiteindelijk zou dit militieleger moeten uitgroeien tot maar liefst dertigduizend man. Vooralsnog gaat het echter om een kleinschalig initiatief. 230 rekruten zouden op dit moment worden getraind; volgens andere bronnen is dit aantal nog lager.

Lees verder onder de kaart

Je kunt niet zomaar naar binnen gaan, een gevecht voeren, een paar bommen gooien en dan weggaan en denken dat het probleem is opgelost
Legergeneraal Joseph Votel
Ambities
Beeld Volkskrant

Banden met PKK

Turkije dreigt nu 'binnen enkele dagen' met een offensief tegen de Koerdische regio in Syrië. Officieel heeft dit niets te maken met het Amerikaanse plan om een nieuwe grensbewaking op te leiden. Maar in de praktijk lijkt er wel degelijk een link: een groot deel van het door Amerika gewenste grensleger zal bestaan uit wat nu nog de Syrian Democratic Forces (SDF) zijn. Volgens Turkije en ook de internationale gemeenschap onderhoudt een deel van de SDF banden met de terreurorganisatie PKK.

Een woordvoerder van de Turkse president Erdogan noemt het Amerikaanse initiatief 'zorgelijk'. 'Het is absoluut niet mogelijk om dit te accepteren.'

Het is absoluut niet mogelijk om dit te accepteren
Woordvoerder president Erdogan

'Verrader'

Ook de regering van de Syrische president Bashar al-Assad in Damascus veroordeelt het Amerikaanse initiatief. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA is het plan een openlijke aanval op de territoriale integriteit van Syrië en het internationale recht.

Iedereen die deelneemt aan het nieuwe grensleger in Noord-Syrië wordt door de Syrische autoriteiten gezien als 'verrader', waarschuwt SANA.

De Koerden in Noord-Syrië hebben sinds 2012 hun eigen autonome regio gecreëerd, die zij 'Rojava' noemen en die zich over honderden kilometers uitstrekt langs de Turkse grens. Assad zinspeelt al langer op plannen om Rojava terug te veroveren op de Koerden en weer onder bevel te brengen van de regering in Damascus. Dit Amerikaanse initiatief kan dat mogelijk dwarsbomen.

Assad zinspeelt al langer op plannen om Rojava terug te veroveren op de Koerden