Direct naar artikelinhoud

Man die zich op social media voordeed als broer van een MH17-slachtoffer erkent dat hij nepberichten verspreidt

De man die zich op social media voordeed als de broer van een man die omkwam bij de vliegramp met de MH17, geeft toe dat hij die familierelatie heeft verzonnen. 'Natuurlijk lieg ik over MH17 en verspreid ik misinformatie', zegt Gordon Nelson vanavond in Nieuwsuur, dat net als de Volkskrant onderzoek naar hem deed. Als zogenaamde nabestaande kreeg Nelson onder meer aandacht van GeenStijl, RTL Summer Night en Metro.

en
Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 tijdens de onthulling van het Nationaal Monument MH17.Beeld anp

Nelsons broer blijkt echter nog springlevend en van een connectie met de vliegramp, waarbij in juli 2014 bijna driehonderd mensen omkwamen, is geen sprake. Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17, waarin de nabestaanden zijn vertegenwoordigd, vindt het gedrag van Nelson 'kwetsend en respectloos'.

Tegenreactie

In Nieuwsuur noemt Nelson zijn verzinsels een 'tegenreactie' op de volgens hem onware verhalen die in de media verschijnen: 'Het is vuur met vuur bestrijden.' En ja, zegt hij, om dat te kunnen doen is het nodig dat hij zich voordeed als de broer van een MH17-slachtoffer. Er is volgens hem een oorlog gaande over wat je wel en niet mag zeggen op internet. 'Daar gebruik ik alles voor, ook leugens.'

De uit Nieuwegein afkomstige Nelson werpt zich in februari 2016, na een artikel in de Volkskrant over het associatieverdrag met Oekraïne, op als nabestaande van de vliegramp. 'Jammer dat jullie over de rug van mijn overleden broer propaganda maken voor een 'handelsverdrag'', schrijft hij op zijn Twitteraccount @GnellieNL. Hij bereikt er het weblog GeenStijl mee. Ook toenmalig AD-verslaggever Wierd Duk haalt Nelson op Twitter aan. Hij vraagt later nog wel aan Nelson hoe zijn broer heet, maar krijgt geen antwoord.

Tegenreactie
Tegenreactie

Column

Als Hanina Ajarai in het AD beroering veroorzaakt met haar column over de MH17 en Ajaxspeler Nouri, doet Nelson zich in juli 2017 opnieuw voor als nabestaande: 'Leuk willen doen over de rug van mijn overleden broer. Mensen doen deze dagen werkelijk alles voor wat aandacht en clicks. Diep triest.' RTL Summer Night toont de tweet op tv, samen met andere reacties op de column van Ajarai, de krant Metro plaatst de tweet bij een artikel over nabestaanden van de vliegramp.

In werkelijkheid is het Nelson zelf die de aandacht op zich probeert te vestigen, door misbruik te maken van een nationaal trauma. Als Nieuwsuur op 21 juli vorig jaar onthult dat hij zijn overleden broer heeft verzonnen, ontkent Nelson dat hij achter het account zit. Zijn account zou zijn gestolen, ook al wijzen zijn telefoonnummer en emailadres erop dat hij er zelf achter zit.

De tweet van Gordon Nelson belandt op weblog GeenStijl.

Betaald

Aangifte van identiteitsdiefstal doet hij echter niet. In september zet Twitter, nadat @GnellieNL al is opgeheven, ook Nelsons account @GnellieNLD op slot. Onder @FreeMindNellie is hij momenteel nog wel actief op Twitter. Nelson beweerde in zijn tweets dat hij werd betaald om zich voor te doen als nabestaande. 'Vanaf volgende week zelfs €450. Lekker man', twittert hij in mei 2016. Aanvankelijk houdt hij dit telefonisch vol tegenover Nieuwsuur, later zwakt hij die bewering af. Nelson heeft nooit willen zeggen door wie hij betaald zou zijn.

RTL Summer Night toont de tweet.

MH17-onderzoek geteisterd door nepnieuws, desinformatie en hackers

Tweede Kamerleden zijn eind december gewaarschuwd voor een hackaanval uit het buitenland. Via nepmailtjes over het MH17-onderzoek zou een 'statelijke actor' proberen om toegang te krijgen tot de computer van de parlementariërs. Vooral Kamerleden die zich bezig houden met het MH17-onderzoek zouden doelwit van de hackers zijn.

Het onderzoekscollectief Bellingcat zegt een Russische generaal te hebben geïdentificeerd die betrokken was bij de levering van de BUK-raket waarmee in 2014 vlucht MH17 werd neergeschoten. 

In november speelde de affaire rond CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die in zee bleek te zijn gegaan met een nepgetuige van de MH17-ramp.