Direct naar artikelinhoud

Grieks parlement stemt onder protest in met hervorming

Het Griekse parlement stemde laat op zondagavond in met hervormingen die geëist zijn door de Eurogroep. Terwijl het parlement over de controversiële bezuinigingen sprak, ontaarde een demonstratie van duizenden Grieken voor het parlementsgebouw in rellen. Honderden relschoppers gingen op de vuist met de politie.

Griekse politie tijdens de rellen in Athene.Beeld getty

De politie, die werd bekogeld met brandbommen, zette traangas in. Duizenden vreedzame betogers sloegen daarop op de vlucht.

De stemming ging over nieuwe besparingsmaatregelen, waaronder een verhoging van de btw en een verlaging van de pensioenen. Griekenland moet de maatregelen treffen om in aanmerking te komen voor nieuwe noodleningen van zijn schuldeisers. Alle 153 parlementsleden van de Griekse coalitie stemden voor de maatregelen. 

De ministers van Financiën van de eurozone vergaderen maandag over verdere noodsteun aan de Grieken en zouden dan bespreken ook of schuldenverlichting nodig is om de Griekse schuldenlast draaglijk te houden.

Beledigingen

Ook in het parlement was het rumoerig. Fractieleden van het extreemrechtse Gouden Dageraad slingerden ministers beledigingen naar het hoofd, die de bewindslieden zelf weer met schimpscheuten pareerden. Daarop werd het debat voor bijna een uur geschorst.

Vooral premier Alexis Tsipras moest het ontgelden. Hij voerde jarenlang fel campagne tegen de door schuldeisers afgedwongen bezuinigingen, maar heeft volgens criticasters als minister-president zijn ziel aan diezelfde geldschieters verkocht.

De volksvertegenwoordiging geeft echter uiteindelijk groen licht voor de bezuinigingen, verzekerde een regeringswoordvoerder zondagavond. De regering beschikt weliswaar maar over een krappe meerderheid, maar de coalitiefracties houden de gelederen volgens hem gesloten en tellen geen dissidenten.

Demonstranten zoeken dekking als er een traangasgranaat is afgevuurd in Athene.Beeld afp
Premier Tsipras.Beeld reuters

Lees ook

Geselecteerd door de redactie