Direct naar artikelinhoud
nieuwsschadeclaims

Aantal verkeersclaims daalt, maar schadelast groeit

Het aantal schadeclaims wegens een aanrijding is vorig jaar flink gedaald. In 2017 daalde het aantal met 18 procent naar een totaal van 741 duizend claims, meldt het Verbond van Verzekeraars dinsdag. De schadelast is wel toegenomen: in 2017 was er een stijging van 7 procent.

Aantal verkeersclaims daalt, maar schadelast groeit
Beeld ANP

Als mogelijke verklaringen voor het dalende aantal schadeclaims noemt het Verbond het ‘relatief rustige weer’ in 2017 en de opmars van slimme technologie in auto’s, die chauffeurs helpt bij het parkeren. Ook de toenemende drukte op de weg speelt een rol. ‘Doordat het economisch beter gaat, wordt het steeds drukker op de weg en daardoor staan we ook meer stil’, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond.

De schadelast steeg tussen 2014 en 2017 met 25 procent. De verhoogde schadelast wordt volgens het Verbond vooral veroorzaakt door letsel. Afleiding in het verkeer blijft een belangrijke oorzaak van ongelukken. Het Verbond spreekt zijn steun uit voor het verkeersveiligheidsplan dat minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen vorige week presenteerde aan de Tweede Kamer. 

Plan voor nul verkeersdoden in 2030

Kabinet, provincies en gemeenten willen nul verkeersdoden in 2030. Kan dat wel? En hoe effectief is het actieplan dat zij presenteerden? Vijf vragen.