Direct naar artikelinhoud

Anna Woltz en André Kuipers zijn de Kinderboekenweekschrijvers van 2019

Anna Woltz is de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk van 2019, astronaut André Kuipers en illustrator Natascha Stenvert schrijven en tekenen het bijbehorende prentenboek. Dat maakt de CPNB, organisator van de Kinderboekenweek, bekend.

Astronaut André Kuipers, hier met zijn kinderen Sterre en Stijn in 2012, schreef eerder drie boeken over zijn leven en zijn werk.Beeld ANP

Met Woltz is de keuze gevallen op een auteur die met kwalitatief hoogstaande boeken kinderen weet te boeien. Woltz (1981) was als kind al een boekengek en wilde van jongs af aan schrijver worden. Ze begon haar carrière bij deze krant, met een column over haar leven op de middelbare school. Al tijdens haar studie geschiedenis in Leiden publiceerde ze haar eerste kinderboek. Diverse van haar inmiddels 22 titels vielen in de prijzen bij de Griffeljury. Volgend jaar wordt sowieso een mooi jaar voor deze schrijver: de verfilming van Mijn bijzonder rare week met Tess (2013) gaat in de bioscopen draaien. Vanaf 6 december al is op NPO Zapp dagelijks de serie Gips te zien zijn, naar Woltz’ gelijknamige boek uit 2015.

Dat astronaut André Kuipers (1958) de tekst voor het jaarlijkse prentenboek schrijft is minder verrassend dan het misschien klinkt. Sciencefictionboeken deden hem als twaalfjarige dromen van de uitzonderlijke carrière die hij uiteindelijk ook gehad heeft. Tijdens zijn 193 dagen in ruimtestation ISS schreef hij André het astronautje, in eerste instantie voor zijn eigen kinderen. Daar volgden nog twee delen op.

Zijn vaste illustrator Natascha Stenvert (1971) voorziet ook nu zijn verhaal van tekeningen. Stenvert deed de kunstactademie in Groningen en haar werk is inmiddels bekend over heel de wereld. Bekend zijn haar boeken over Kolletje, die ze samen met schrijver Pieter Feller maakt. 

De 65ste Kinderboekenweek heeft als thema gekregen: Reis mee! en vindt volgend jaar plaats van woensdag 2 oktober tot en met zondag 13 oktober.

De Utrechtse schrijver Anna Woltz met haar boek Gips, waar een televisieserie van gemaakt wordt.Beeld ANP

Interview met Anna Woltz in 2016

‘Voor altijd jong’ is het thema van de Kinderboekenweek, die woensdag begint. Anna Woltz (1981) maakt kans op de Gouden Griffel die aan de vooravond daarvan wordt uitgereikt; Dolf Verroen (1928) is de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk. Pjotr van Lenteren legt de jonge en de oude kinderboekenschrijver vijf dilemma’s voor.