Direct naar artikelinhoud
NieuwsVenezuela

Washington roept deel ambassadepersoneel Venezuela terug vanwege gespannen situatie

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft diverse ambassademedewerkers in Venezuela opgeroepen het land te verlaten. Ook Amerikaanse burgers in het land hebben het advies gekregen om te vertrekken. De situatie in Venezuela is gespannen sinds oppositieleider Juan Guaidó zichzelf woensdag uitriep tot de nieuwe president.

De Amerikaanse ambassade in Caracas.Beeld EPA

‘We zijn tot dit advies gekomen op basis van onze huidige beoordeling van de veiligheidssituatie in Venezuela. We hebben geen plannen om de ambassade helemaal te sluiten’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Omdat de Verenigde Staten direct de kant van de oppositie kozen, heeft de zittende president Nicolas Maduro alle diplomatieke betrekkingen met Washington verbroken. Hij heeft het Amerikaanse ambassadepersoneel drie dagen de tijd gegeven om het land te verlaten.

Niettemin wil Washington de belangrijkste diplomaten voorlopig in Caracas houden, maar heeft de andere ‘niet-dringende’ medewerkers laten weten dat ze beter kunnen vertrekken uit Venezuela ‘nu commerciële vluchten nog beschikbaar zijn’.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wordt de veiligheid van het personeel dat nog in het land verblijft nauwlettend in de gaten gehouden. 

Twitter bericht wordt geladen...