Direct naar artikelinhoud
Een jaaroverzicht in de mode2018

Opgewaaid stof in 2018: een jaaroverzicht in mode

Melania Trumps ‘koloniale helm’ die zij droeg in Kenia leverde een wereldwijde storm aan kritiek op.Beeld AP

Herinnert u zich nog de tropenhelm van Melania? Of de hoofddoek van minister Kaag? Een maandoverzicht van de opvallendste mode-uitingen van 2018.

Januari: zwarte kleding bij de Golden Globes

In den beginne van het jaar, toen niemand kon bevroeden dat fluorescerend geel de annalen in zou gaan als dé protestkleur van 2018, was er duisternis. Na de roze pussy hats van de Women’s March in maart 2017 en de blauwe anti-Trump-lintjes van de Emmy’s in september van dat jaar, besloten coryfeeën en mindere goden zich solidair in het zwart te hullen bij de uitreiking van de Golden Globes. Motor achter de actie was de club Time’s Up, de bijbehorende hashtag luidde #whywewearblack. En Oprah, die sprak over een nieuwe dageraad, zag dat het goed was.

In januari besloten coryfeeën en mindere goden zich solidair in het zwart te hullen bij de uitreiking van de Golden Globes.Beeld WireImage

Februari: de hoofddoek van Sigrid Kaag

Onder het motto When in Rome, do as the Romans do droeg minister Sigrid Kaag een hoofddoek tijdens haar staatsbezoek aan Iran. Op Twitter waren de rapen gaar: Kaag zou als een horige voor de tiran staan en verraad plegen jegens alle vrouwen die van de hoofddoek af willen. ‘Het gaat om het doel’, zei Kaag tegen De Telegraaf. ‘Het is gewoon de wet. Geen enkele vrouwelijke vertegenwoordiger komt het land in als je niet op lichte wijze je hoofd bedekt.’ Op zich een mooie bliksemafleider voor de datsja-fantasieën van de vers afgetreden Halbe Zijlstra, die – mits niet opgestapt – natuurlijk mákkelijk blootshoofds Iran binnen had kunnen komen.

Onder het motto ‘When in Rome, do as the Romans do’ droeg minister Sigrid Kaag een hoofddoek tijdens haar staatsbezoek aan Iran.Beeld EPA

Maart: de Jordanese jurk van Salma Hayek

Met stip op 1 op vele, vele lijstjes met slechtstgeklede sterren bij de Oscars: actrice Salma Hayek, een beeldschone vrouw met een prachtig zandloperfiguur, een eigen inkomen én een steenrijke man: François-Henri Pinault, de ceo van luxeconglomeraat Kering. Logisch dus dat Salma een jurk droeg van Kering-label Gucci. Onlogisch dat ze een jurk koos die haar voor geen ene centimeter flatteerde, maar deed lijken op een louche waarzegster die had zitten fröbelen met Jordanese gordijnen, een handje glitters en een restje kerstslinger.

Onlogisch dat Salma Hayek een jurk koos die haar voor geen ene centimeter flatteerde.Beeld Getty Images

April: Janelle Monáes vaginabroek

Wat als Bas Kosters’ piemellegging en de pussy hat een liefdesbaby zouden krijgen? Dan zou die eruitzien als de vaginabroek van Janelle Monáe! De zangeres droeg de broek op de hoes van haar single Pynk, een ode aan ’s vrouws genitaliën. In de bijbehorende clip dragen zowel Monaé als haar dansers een vaginabroek. Ver­mel­dens­waar­dig is niet alleen dat de clip is geregisseerd door de Nederlandse Emma Westenberg, maar ook dat de vaginabroek zelf Nederlands is. Ontwerper Duran Lantink (30) is de man die haar ontwierp. Mooi nieuws: later dit jaar krijgt de roze pantalon een plekje in de tentoonstelling Pink in het Fashion Institute of Technology Museum in New York. 

Janelle Monáe droeg de broek op de hoes van haar single Pynk, een ode aan ’s vrouws genitaliën.Beeld x

Mei: Rihanna als paus

Nu we toch in New York zijn: daar werd op 7 mei het jaarlijkse Met Gala gehouden, met zoals altijd als dresscode het thema van de nieuwe tentoonstelling. Dit jaar was dat Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination. Nodeloos te zeggen dat de kruisen en de rozenkransen niet van de lucht waren. Rihanna overtoepte iedereen en ging, waarom ook niet, als paus – zij het meer Benedictus XVI dan Franciscus.

Rihanna overtoepte iedereen en ging, waarom ook niet, als paus naar het Met Gala.Beeld Getty Images

Juni: Melania’s jas

Zelden was een tekst op een kledingstuk zo ophefwekkend, meta en cryptisch tegelijk. Toen first lady Melania Trump in juni in het vliegtuig stapte om een bezoek te brengen aan immigrantenkinderen in een Texaans detentiekamp, stond er op de rug van haar Zara-jas (€ 35) te lezen: I really don’t care, do U? Waarna de halve wereld zich stortte op exegese van die boodschap. Gaf ze niks om immigrantenkinderen? Om andermans meningen? Om haar functie, haar man? Was ze gek geworden? Of juist heel slim? Had ze het boek The Subtle Art of Not Giving a Fuck gelezen, of een cursus daaromtrent gevolgd – maar het woordje subtle niet helemaal gesnopen? Of had ze ondubbelzinnige, malle schijt aan alles en iedereen? Haar stylist trok meteen zijn handen af van de jas, en man Donald twitterde dat de tekst refereerde aan de ‘Fake News Media’, waar Melania lekker puh niks meer om gaf. Bij de landing in Texas droeg Melania desalniettemin een crèmekleurig safari-jasje zonder tekst.

Toen first lady Melania Trump in juni in het vliegtuig stapte om een bezoek te brengen aan immigrantenkinderen in een Texaans detentiekamp, stond er op de rug van haar Zara-jas (€ 35) te lezen: I really don’t care, do U?Beeld AFP

Juli: Thierry Baudets adamskostuum 

Het was een lange, bloedhete zomer zonder noemenswaardige kledingophef – tótdat Thierry Baudet besloot een foto van zichzelf in adamskostuum op Twitter te plaatsen. Misschien een ideetje voor ontwerper Bas Kosters om zijn lijn met piemelleggings uit te breiden met piemelprintzwemslips? Dan kan Baudet lekker met losse handen zonnen zonder het kleurschema te bederven.

Thierry Baudet besloot een foto van zichzelf in adamskostuum op Twitter te plaatsen.Beeld Twitter

Augustus: Serena Williams’ catsuit

Ze zou het dragen omdat ze zich er een superheld in voelde. Het zou een eerbetoon zijn aan de film Black Panther. Het pak zou de bloedsomloop stimuleren. Hoe het ook zij: over de loeistrakke zwarte catsuit die Serena Williams droeg op Roland Garros werd het nodige gezegd. De voorzitter van de Franse tennisfederatie maakte prompt bekend dat na Wimbledon ook Roland-Garros strenge kledingvoorschriften gaat invoeren en catsuits voortaan weert. Wat deed Serena? Die verscheen bij de US Open in september in wéér een nieuwe, spraakmakende outfit, speciaal voor haar ontworpen door modemessias Virgil Abloh. Een jurk met maar één mouw, een petticoat onder het rokje én een bloedsomloop stimulerende netpanty.

OVer de loeistrakke zwarte catsuit die Serena Williams droeg op Roland Garros werd het nodige gezegd.Beeld Corbis via Getty Images

September: de wetsuit van Kim Kardashian

Voor wie het gemist had: de comeback van het wielrenbroekje, gedragen met een groot colbert of een losse bloes (denk Neneh Cherry), is nabij. Veroorzaker van deze jarentachtigtrend is Kim Kardashian die er al in het voorjaar mee gespot werd. Alle andere Kardashians volgden slaafs, en met hen de zusjes Hadid en een hele bups ontwerpers die de koersbroek opnamen in hun collecties voor zomer 2019. Kim Kardashian is inmiddels alweer een trend verder. Eind september verscheen ze in een rubberen wetsuit waarin ze uit kuieren ging in de New Yorkse wijk Tribeca.

Eind september verscheen Kim Kardashian in een rubberen wetsuit waarin ze uit kuieren ging in de New Yorkse wijk Tribeca.Beeld GC Images

Oktober: Melania’s tropenhelm

Alsof ze op de set stond van een modeshoot voor Vogue ergens diep in de jaren tachtig, of van een remake van Out of Africa. Tijdens haar eerste overzeese solobezoek, aan Kenia, droeg Melania Trump een complete ‘Barbie op safari’-set, mét tropenhelm. En dat leverde alweer een wereldwijde storm aan kritiek op, want zo’n helm geldt als symbool voor koloniale onderdrukking – toch niet helemáál het onderwerp waar je aan wilt refereren tijdens een braaf bezoek aan een weeshuis en een nationaal park.

Tijdens haar eerste overzeese solobezoek, aan Kenia, droeg Melania Trump een complete ‘Barbie op safari’-set, mét tropenhelm.Beeld AP

November: gilets jaunes

Toen in maart van dit jaar de catwalks van Calvin Klein, Maison Margiela en Prada knalgeel en fluorescerend oranje kleurden omdat ontwerpers zich hadden laten inspireren door wegwerkers- en brandweerjassen, kon niemand vermoeden hoezeer gele reflecterende kleding het straatbeeld zou gaan bepalen. Niet eens gedragen door slaafse modetypes maar door Jean et alleman die het niet eens is met benzineprijzen, belastingtarieven, Macron en de rest van de wereld. Inmiddels worden tot in Irak gele hesjes gesignaleerd. Nog even en het veiligheidsvest is, in modekringen althans, officieel zóóó vorig seizoen.

Inmiddels worden tot in Irak gele hesjes gesignaleerd.Beeld AFP

December: de bivakmuts

Ook een andere grote catwalktrend, die van de balaclava of bivakmuts, werd vér buiten Instagram gesignaleerd, tijdens een diploma-uitreiking aan de Hogeschool van Rotterdam en dan ook nog eens op het hoofd van een mannelijke zestiger, onder een afstudeerhoedje. De man in kwestie, gedragswetenschapper Erwin Sengers, had zich laten inspireren door een foto uit de Volkskrant, met daarop vrouwen die een afstudeerhoedje over hun nikab droegen. Sengers protesteerde met het dragen van de bivakmuts tegen het boerkaverbod. Zijn boodschap: ‘Laten we in deze discussie naar de identiteit van mensen blijven kijken en voorzichtig zijn met oordelen.’

Miss Vis

Begin deze maand maakte Chanel bekend te stoppen met het verwerken van exotisch leer van krokodillen, hagedissen, slangen en roggen. Een maand eerder liet Yolanthe Cabau zich fotograferen slechts bedekt door een dode stekelrog. Een trendsettend protest tegen exotisch leer? Neuh. De foto is onderdeel van de FishLove-campagne tegen overbevissing, waarvoor BN’ers naakt poseerden met een dode vis. Behalve Yolanthe poseerden onder meer Benja Bruining met een XL kabeljauw, Lola Brood met een haring, Rutger Hauer met een paling en Bert Kuizenga met een rode mul.

Miss Vis
Beeld FishLove