Direct naar artikelinhoud

IMF: deal over Griekenland nog niet in zicht

IMF-directeur Christine Lagarde verwacht niet op korte termijn een akkoord te bereiken over een plan dat nieuwe steun aan Griekenland mogelijk kan maken. Ze schreef aan de Griekse premier Alexis Tsipras dat 'we nog een flinke afstand zijn verwijderd' van een overeenkomst waar het fonds mee akkoord kan gaan.

Alexis Tsipras en Christine Lagarde.

Tsipras had opheldering geëist over door WikiLeaks gelekte notulen die zouden gaan over een telefonische discussie tussen drie hoge IMF-functionarissen. Uit het verslag zou onder meer blijken dat zij gefrustreerd zijn doordat er weinig schot zit in de gesprekken over de hervormingen van de Griekse economie.

Ook werd de indruk gewekt dat het IMF Duitsland onder druk zou willen zetten om in te stemmen met schuldverlichting voor Griekenland. Lagarde stelde in haar reactie dat het fonds 'onderhandelt in goed vertrouwen, niet door middel van dreigementen'. Eerder weigerde het IMF nog te reageren op de gelekte notulen.

De IMF-directeur benadrukte verder alleen te kunnen instemmen met een geloofwaardig programma dat leidt tot robuuste groei. Ook zou het akkoord moeten bijdragen aan het geleidelijke herstel van de houdbaarheid van de Griekse schuld.

Twitter bericht wordt geladen...

Voorwaarden

Het IMF en de eurolanden steggelen al lange tijd over de voorwaarden voor deelname van het IMF aan de vorig jaar aan Griekenland beloofde nieuwe hulpleningen. De eurolanden willen dat het IMF weer een bijdrage levert. Het IMF eist echter dat de Grieken dan ook duidelijk uitzicht krijgen op schuldverlichting.