Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsWoensdag 9 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 9 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Samuel L. Jackson als Mr. Glass in Unbreakable.

Wie dacht dat Unbreakable bij verschijning in 2000 een tikje tegenviel – mogelijk omdat de destijds 30-jarige M. Night Shyamalan qua impact op het eerste gezicht niet in de buurt kwam van zijn overrompelende plottwisthorrorfilm The Sixth Sense (1999) – heeft buiten het imponerende langetermijnplan van de Amerikaanse filmmaker gerekend. Dat plan ontvouwde hij in de slotscène van Split (2016), een film over een man (James McAvoy) met 23 persoonlijkheden, die in hetzelfde superheldenachtige filmuniversum als Bruce Willis en Samuel L. Jackson in Unbreakable blijkt te leven. De voorlopige apotheose van die clash heet Glass en draait vanaf volgende week wereldwijd in de bioscopen.

Voldoende redenen om Unbreakable vanavond met nieuwe ogen te bekijken, ook om nog maar eens te moeten constateren hoezeer Shyamalan zijn tijd ver vooruit was. Want ruim voor Marvel en DC Comics met hun schier eindeloze arsenaal superhelden de blockbustermarkt domineerden, maakte Shyamalan zijn eigen superheldenfilm; niet gebaseerd op bestaande helden, maar een verhaal dat voortborduurt op de populariteit van de Amerikaanse strips. Bruce Willis laat zich van zijn beste kant zien als de ingetogen beveiliger David Dunne, die als enige van de 132 passagiers een zeer ernstig treinongeluk overleeft, zonder ook maar een schrammetje. Dit zet hem, en anderen, aan het denken. De broze stripfanaat Mr. Glass (Samuel L. Jackson) heeft een wel heel merkwaardige theorie over het ijzersterke gestel van Dunne.

Wat volgt is de ontstaansgeschiedenis van een superheld en zijn antagonist, in een film die zich gaandeweg zelfbewust voegt naar de regels van het genre, terwijl het genre zich ook voegt naar de regels van de regisseur. Zoals gebruikelijk brengt Shyamalan het allemaal met brede, trage streken in beeld, met veel gevoel voor sfeer, kleur en spanningsopbouw, een beetje zoals je in een Indiase treincoupé het landschap aan je voorbij ziet trekken. Als een geslaagd superheldendrama in slowmotion dat vanaf volgende week vermoedelijk nog meer aan betekenis zal winnen.

Unbreakable (M. Night Shyamalan, 2000)

Net 5, 20.30-22.40 uur

De vampierzusjes

NPO 3, 15.30-17.05 uur

(Wolfgang Groos, 2012) Als Annie M.G. Schmidt ooit een vampierverhaal had geschreven, zou dat ongetwijfeld iets als vampierzusjes zijn geweest. Het is allemaal even onschuldig als fantasierijk, de avonturen die de half-vampierzusjes Dakaria en Silvania beleven wanneer ze met hun ouders, een vampierenvader en een mensenmoeder, vanuit Transsylvanië verhuizen naar een rustig Duits dorpje. Terwijl vader ’s nachts als een veredelde wijnkenner bloed uit de bloedbank drinkt, moeder aan een wc-brillententoonstelling werkt en huisdier Kareltje, een bloedzuiger, zijn dagen slijt in het terrarium, worstelen beide meisjes met hun identiteit. De donkerharige Dakaria zou het liefst vampier willen zijn, de blonde Silvania vijlt haar hoektanden en zoekt naar een gewoon mensenvriendje, ook al moet ze daarvoor tijdens een afspraakje verbranden bij het buitenzwembad, ondanks zonnebrandfactor 5000, in de voor vampiers levensgevaarlijke zon. Het zijn dit soort details die De vampierzusjes, een oorspronkelijk Duitse verfilming van de populaire kinderboekenreeks Die Vampirschwestern van Franziska Gehm, tot zo’n onderhoudende, vlot vertelde kinderfilm maken. In de onvermijdelijke Nederlandse nasynchronisatie door Vajen van den Bosch en Vera van der Horst klinken vampiertermen als ‘flopsen’ (vliegensvlug van plaats verwisselen) en ‘hete blik’ (iets gloeiend heet maken door ernaar te staren) weliswaar een beetje oubollig, maar in een verhaal dat van Annie M.G. Schmidt had kunnen zijn, past dat bij nader inzien precies.

Carole King: Natural Woman

Canvas, 19.05 uur

Carole King scoorde grote hits met onder meer The loco-motion en Take good care of my baby. Ruim 400 van haar nummers zijn opgenomen door duizend artiesten. Deze film toont haar leven, vanaf haar jeugd tot aan de Gershwin Prize die ze onlangs won.

First Dates

NPO 3, 19.25 uur

Wat gebeurt er als twee vrijgezellen elkaar voor het eerst ontmoeten en er ook nog eens een camera op ze gericht staat die alles registreert? Vandaag date Sharran, de enige vrouwelijke sumoworstelaar van Engeland, met de 1.96 meter lange David. Wisselen ze nummers uit?

Andere Tijden

NPO 2, 21.15 uur

Andere Tijden portretteert de Nederlandse tienersterren van begin jaren zestig. Willeke Alberti, Trea Dobbs en Ria Valk scoorden hits met Spiegelbeeld, Ploem, ploem jenka en Hou je echt nog van mij, Rocking Billy en waren grote voorbeelden voor hun leeftijdsgenoten.

DWDD University Presenteert: De Toekomst

NPO 1, 21.25 uur

De technologische ontwikkelingen volgen zich in razendsnel tempo op. Natuurkundige Robbert Dijkgraaf zet uiteen dat de grootste ontwikkelingen ’m juist in kleine dingen zitten; zoals gemanipuleerde atomen en minuscule robots.

De rijdende rechter, wordt vervolgd

NPO 1, 22.25 uur

Jetske van der Elsen komt terug op oude zaken, om te zien of de uitspraak van de rechter tot vrede heeft geleid. Vandaag onder meer een terugblik op de veelbesproken burenruzie in Amsterdam, waar Wil last had van de amoureuze geluiden van Ron en Tinie.

Buurman, wat doet u nu?

RTL 4, 22.30 uur

Cath Luyten gaat in deze aflevering op bezoek bij Doe Maar-zanger Henny Vrienten en wielrenster Marianne Vos. In Henny’s buitenverblijf in Diepenheim hebben ze een openhartig gesprek over zijn rock-’n-roll-leven.