Direct naar artikelinhoud

Geregistreerde criminaliteit blijft dalen, zwaartepunt harddrugsproductie in Zuid-Nederland

De criminaliteit in Nederland daalt volgens politiecijfers gestaag. Het aantal gevallen van straatroof en de handel in soft- en harddrugs lagen in 2017 in veel gemeenten lager dan in 2015. Dat blijkt uit gegevens van de Nationale Politie die donderdag worden bekendgemaakt.

Een politieagent bekijkt chemicaliën die zijn aangetroffen in een bedrijfspand.Beeld anp

De politiecijfers komen uit gemeenten met meer dan 50 duizend inwoners. Afwijkingen van de landelijke trend zijn er ook. In Amsterdam daalde in 2017 het aantal misdrijven met 5 procent ten opzichte van 2016: er waren minder gevallen van zakkenrollerij, straatroof, geweld en bedreiging. Maar het aantal woninginbraken en overvallen steeg wel.

Ook andere gemeenten wijken af van de landelijke trend: in Amersfoort nam de handel in softdrugs toe, de gemeente Katwijk noteerde meer straatroven dan in 2015. In Lansingerland waren dan weer meer zakkenrollers actief.

Regionale verschillen

De drugscriminaliteit kent in Nederland duidelijke regionale verschillen. De meeste productie van synthetische drugs als xtc en speed vindt plaats in het zuiden. De afgelopen drie jaar stuitte de politie op 127 gevallen van harddrugsproductie in Noord-Brabant en 57 in Limburg, samen aanzienlijk meer dan de 136 gevallen in de rest van het land. Van de opgerolde drugslabs stond de helft in Brabant of Limburg.

De in Nederland geproduceerde xtc en speed is voor een groot deel bestemd voor het buitenland. Wereldwijd is de vraag naar xtc toegenomen, signaleert de politie, en daarmee de productie in Nederlandse drugslabs.

De handel en het bezit van drugs zijn volgens de politiecijfers vooral een Randstedelijke zaak, Amsterdam voorop. In drie jaar tijd noteerde de politie daar ruim tweeduizend gevallen van verboden harddrugsbezit en betrapte meer dan duizend dealers. Rotterdam, Den Haag en Utrecht volgen op ruime afstand.

Regionale verschillen
Beeld de Volkskrant

Tijdens festivals ligt het gebruik en de handel vaak hoger, ook al nemen de organisatoren steeds meer maatregelen tegen drugs. Zo hield de politie in het weekeinde van Lowlands 84 mensen aan wegens bezit van of handel in harddrugs.

Al jaren wint xtc aan populariteit: had in 2001 nog 3,2 procent van de Nederlanders (15-64 jaar) weleens een pilletje geslikt, inmiddels is dat 7,6 procent. 'Dat het gebruik van xtc hier zo hoog ligt heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het merendeel van de pillen hier wordt geproduceerd', zegt Pim de Voogt, hoogleraar chemie aan de UvA en KWR. 'Daardoor zijn de transportlijntjes kort en de prijzen laag.'

Regionale verschillen
Beeld de Volkskrant

Gelukkig nieuwjaar

Uit de inbraakcijfers tussen 2015-2017 valt op dat er veel wordt ingebroken op 1 januari, de dag dat veel mensen de deur uit zijn om vuurwerk af te steken of de buren gelukkig nieuwjaar te wensen. Wel wordt er steeds minder ingebroken: met Nieuwjaar 2015 gebeurde dit nog zo'n 550 keer, in 2017 rond de 475 keer.

Na Nieuwjaar is Kerstmis favoriet onder de inbrekers, vooral Tweede Kerstdag. Op 26 december 2015 vonden ruim 400 diefstallen in huis plaats, een jaar later ruim 350. Ook de vakantiemaanden juli en augustus zijn populair onder inbrekers.