Direct naar artikelinhoud
Recept

Aardappelrol met gehakt, champignons en spinazie

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Aardappelrol (hoofdgerecht voor 4 personen).

Volkskeuken
Beeld Studio V

De eetfilmpjes van de Amerikaanse eetwebsite Tasty maken het me lastig om braaf mijn dieet vol te houden. Van bijna al hun recepten krijg ik trek. Maar ik snap wel dat Amerikanen vaak overgewicht hebben: de ladingen vlees en kaas in die gerechten is soms enorm. Dat kan beter.

We maken de gezondere versie van hun 'scalloped potatoe roll': een enorme rol, gemaakt van aardappelplakjes, gehakt en spinazie. We vervangen een deel van het gehakt door champignons, we laten een deel van de kaas weg en wisselen de aardappel af met zoete aardappel. Heel erg lekker, maar wel minder fotogeniek dan op de Tasty-app.

Tallina van den HoedBeeld Studio V

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van 3 mm dik. Zet de oven op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en strooi de geraspte kaas erover. Leg alle aardappelplakjes dakpansgewijs op de kaas. Laat de plakjes zoete aardappel wat meer overlappen dan de gewone aardappel, want zoete aardappel krimpt in de oven. Bestrooi met zout en peper, sprenkel er wat olijfolie over en zet een half uur in de oven.

Snipper ui en knoflook. Fruit de helft ervan in olijfolie. Doe, als de ui glazig is, het gehakt erbij en bak het rul. Snijd de champignons klein en doe ze bij het gehakt. Bak alles even. Voeg de tomaten en de specerijen toe, roer het door en laat 10 minuten pruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Doe de rest van de ui en knoflook in een andere pan, fruit ze in olie en voeg de spinazie toe. Bak tot de spinazie slinkt. Laat wat afkoelen en uitlekken in een vergiet. Bestrooi met zout en peper.

Aardappelrol.Beeld Tallina van den Hoed

Ingrediënten
500 g zoete aardappel
500 g aardappels
50 g geraspte kaas
3 uien
3 tenen knoflook
olijfolie
300 g rundergehakt
250 g kastanjechampignons
1 blik tomatenblokjes (400 ml.)
1 theel. komijnpoeder
1 theel. gemalen korianderzaad
1 eetl. paprikapoeder
450 g spinazie

Nu zijn de aardappels klaar. Haal de bakplaat uit de oven en verdeel het gehaktmengsel erover. Laat een randje aan de zijkanten vrij, anders valt straks de vulling eruit. Verdeel daar de spinazie over.

Pak een van de korte kanten van het bakpapier en rol het geheel voorzichtig op. Leg de rol met behulp van het bakpapier in het midden van de bakplaat en schuif weer in de oven. Bak nog 20 minuten. Laat iedereen bewonderend joelen en snijd er dan plakken van.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V