Direct naar artikelinhoud
ReceptVolkskeuken

De Volkskeuken: Kerstkitschcake!

Elke dag een verrassend en smakelijk recept. Vandaag: kerstboomcake. 

Kerstboomcake.Beeld Tallina van den Hoed

Knakworstjes in bladerdeeg. Komkommerkerstboom. Kerstboompizza. Kerstbalpizza. Kerstkranspizza. Knakworstjes in minicroissantjes. Kippenkluifjes. Minisateetjes. Snacktomaatjes. Kerstmancupcakes. Kerstbalcupcakes. Kerstboomcupcakes. Pannenkoeken. Met poedersuiker. Stokbroodjes kruidenboter. Kleine oliebolletjes. Bara. Baklava. Gehaktballetjes. Börek. Minifrikadelletjes. Kipnuggets. Kipvingers. Visvingers. Kaasvingers. Gevulde eitjes. Sushi. Kerstkransjes. Kerstboomkoekjes. Fruitspiesjes. Groentebekers. Marshmellowsneeuwmanspiesjes. Lasagne. Uiensoep. Tomatensoep. Mini-Vietnamese loempia’s. Koude doorkijkloempia’s. Blokjes kaas/worst. Yoghurtjes. IJsjes. Soesjeskerstboom. Fruitkerstman. Sterretjestosti. Kerstbaltosti. Ananastosti. Pretzelpoppetjes. Pretzelrendiertjes…

Zonder: varkensvlees, rundvlees, kippevlees, elk vlees, vis, schaaldieren, schelpdieren, gluten, melkeiwitten, melksuiker, pinda’s, noten, zaden, granen, suiker, vet, koolzuur, MSG, kiwi, lupine, appel, zoetstoffen, vette vis, soja, eiwitten, plakkerige of rommelige dingen…

We zoeken ook nog ouders die (wegwerp)bordjes en bestek regelen, de afwas doen, drinken (gluhwein!) meenemen, de klas versieren, helpen in het kerstcafé, wachthouden bij het kampvuur, helpen opruimen…

Kinderkerstdiner op school. Je zou van minder gek worden. De afgelopen jaren adviseerde ik u iets lekker hartigs te doen, met een beetje groente, maar toch aantrekkelijk. Dit jaar is het mijn Zoons laatste basisschooljaar en doe ik wat hij wil: kerstcake met eiwitglazuur. Superzoet, kitscherig schreeuwerig, maar oh, wat vindt hij het lekker.

Wel de rozijnen in lauw water. Zet de oven op 180 graden. Mix boter, suiker, zout en vanille een paar minuten tot het romig is. Breek stuk voor stuk een ei erin terwijl u blijft mixen. Doe pas een volgend ei erin als het eerdere ei helemaal is opgenomen. Doe dan in 1 keer de bloem erbij en mix nog een paar minuten. Giet de rozijnen af en meng ze met de appel door het beslag. Giet het in de kerstboomvorm. Ik had een beetje over voor kleinere kerstboomvormpjes. Zet in de oven: bak de grote kerstboom in een half uur gaar, kleinere vormpjes duren maar een kwartier. Laat afkoelen.

Klop het eiwit stijf en roer er dan schep voor schep poedersuiker door tot u een stevige, kleverige substantie hebt. Verdeel het glazuur in porties en kleur ze met voedselkleurstof. Voor donkere kleuren hebt u veel kleurstof nodig. Leg de cake op een plank en bestrijk gul met glazuur. Met andere kleuren glazuur kunt u sneeuw, slingers, ballen et cetera maken. Of taartversiersings gebruiken. Of het uw kind laten doen. 

Ingrediënten en benodigdheden

50 g rozijnen

150 g suiker

150 g boter

zout

2 theel. vanille-essence

3 grote eieren

150 g bloem

½ appel in stukjes

2 eiwitten

200 g poedersuiker

taartversiering

(evt. kleurstof)

siliconen kerstboomcakevorm, mixer

Cake voor het kerstdiner of kerstsnack, 8-10 porties