Direct naar artikelinhoud
Apps & GadgetsGoogle Home

Daar is ze eindelijk: de Google Home met spraakbesturing

De ‘praatpuck’ die recepten kan voorlezen en Netflix kan starten, werkt op het gevoel.

Daar is ze eindelijk: de Google Home met spraakbesturing
Beeld Google

De slimme, pratende assistenten zijn eindelijk ook in Nederland gearriveerd. Of liever: de Nederlands begrijpende boxjes. Google is in ons land de concurrentie (Amazon, Apple) te snel af. Nadat de Nederlandse Google Assistent (een app op een smartphone) onlangs al beschikbaar kwam, volgt nu de hardware in de vorm van Google Home en de kleinere en goedkopere Google Home Mini. De vaak gebezigde term ‘praatpaal’ is op deze laatste niet van toepassing. Het is meer een pratende puck. Op een bijeenkomst voor de Nederlandse pers noemde de directeur van Google Nederland de komst van de praatpalen een volgende fase in het internet. 

Dat lijkt misschien overdreven, maar het lijdt geen twijfel dat spraakbesturing veel voordelen biedt boven het intikken van opdrachten. Denk aan het oproepen van recepten tijdens het koken zodat de handen vrij blijven om te kneden. En vaak is het uitspreken van een commando simpelweg veel sneller dan het geploeter en geveeg langs menuutjes. 

Opvallend genoeg is de simpele aanwezigheid van de Google Home in de huiskamer al voldoende aanleiding om de praatschijf veel vaker te gebruiken dan de app op de telefoon, die eigenlijk hetzelfde kan. Nog opvallender: de wederhelft van uw techtester, die normaliter niets moet hebben van wéér een nieuwe gadget in huis, is binnen een paar minuten om: ‘Als je een poppetje was, zou ik je nu omhelzen.’ Het communiceren via spraak werkt direct op het gevoel, zoveel is duidelijk.

Google Mini.Beeld Google

Google Home assisteert bij uiteenlopende taken als het voorlezen van nieuws en weer, het bedienen van Hue-lampen van Philips, het opstarten van een Netflix-serie of het boodschappen doen en recepten voorlezen via Albert Heijn. En natuurlijk kan Google Home muziek afspelen. Dat kan via Google’s eigen YouTube Music, maar gelukkig ook via Spotify. 

Het geluid dat uit het mini-boxje komt is daarbij verrassend goed. Maar het ding wat zachter zetten via een spraakcommando blijkt nog knap lastig. Keer op keer maakt Google haar (de assistent is vrouwelijk) verontschuldigingen en zegt dat ze nog veel moet leren. Totdat duidelijk wordt dat een tikje tegen de zijkant het volume ook gewoon omlaag brengt. 

De installatie van de Google Home werkt overigens feilloos, iets waar Google vaker in uitblinkt. De term feilloos kan helaas nog lang niet geplakt worden op de rest van het proces: het begrijpen van spraak en opdrachten. In het dagelijkse gebruik is duidelijk dat Google Home inderdaad nog veel moet leren. Google Home Mini is tot slot zeer betaalbaar: 59 euro. De grotere, gewone Home kost 149 euro. 

Alexa weet veel. Maar ook veel niet

Wat kun je verwachten van zo’n digitale assistent? Anne van Driel deed in New York al ervaring op met Alexa van Amazon. ‘Er ging een golf van opwinding door het huis toen er werd aangebeld en Alexa voor de deur stond.’