Direct naar artikelinhoud
GeldvraagHuur

Kom ik in aanmerking voor huurverlaging? En hoe krijg ik dat?

Mijn werkende dochter gaat het huis uit, waardoor er minder geld binnenkomt. Ik ben een alleenstaande ouder. Kan ik nu huurverlaging krijgen en ook weer huurtoeslag? Ik betaal 775 euro huur.

De belastingdienst herziet meestal in juni uw inkomen.Beeld ANP XTRA

Ja, dat kan. Als uw inkomen daalt, kunt u de eerdere huurverhogingen in bepaalde omstandigheden ongedaan maken. U kunt ook weer huurtoeslag krijgen als de huur niet hoger is dan 710,68 euro per maand. Uw inkomen mag als alleenstaande niet hoger zijn dan 22.400 euro bruto per jaar. Voor samenwonenden is de grens voor huurtoeslag 30.400 euro.

Eerst over de huurtoeslag. De regels voor huurtoeslag zijn streng als meerderjarige kinderen nog thuis wonen.

Het kind wordt vanaf 18 jaar als medebewoner gezien en diens inkomen telt mee bij dat van de ouder(s). Is het kind jonger dan 23 jaar, dan telt alleen diens inkomen boven 4.827 euro per jaar mee. Studiefinanciering geldt niet als inkomen.

Het is dus opletten als zo’n meerderjarige medebewoner gaat werken. Je kunt ineens de huurtoeslag kwijtraken door een te hoog inkomen. Bij de zorgtoeslag heeft het inkomen van het thuiswonende kind tot jaar 27 jaar overigens geen invloed op de ouders.

En dan de huurverlaging. Sinds 2013 zijn huurverhogingen afhankelijk van het inkomen. Wie een (huishoud)inkomen van meer dan 33 duizend euro had, kreeg te maken met een extra huurverhoging. Als uw inkomen daalt, kunt u de extra verhoging van de laatste twee jaar terugdraaien. Als u met uw nieuwe inkomen in aanmerking komt voor huurtoeslag, kunt u alle extra huurverhogingen laten schrappen.

De huur moet minder zijn dan 710 euro om huurtoeslag te kunnen krijgen. Hier is wel iets mee aan de hand. De huurgrens van 710 euro is al sinds 2015 onveranderd. Normaliter stijgt die ieder jaar. De grens zou nu dus rond 750 euro moeten liggen, maar het bedrag is dus al drie jaar bevroren.

Als u door de inkomensafhankelijke huurverhoging de grens van 710 euro bent gepasseerd, mag u wel vragen om een huurverlaging tot onder die grens. Dat kan via een verzoekschrift aan de huurcommissie.

Het is te hopen dat uw verhuurder een beetje meewerkt. Die kan uw aanvraag voor huurverlaging namelijk weigeren zolang uw inkomen over het hele jaar nog niet is vastgesteld. Als uw dochter vertrokken is, kan het nog anderhalf duren voordat uw lagere inkomen definitief bepaald is. De Belastingdienst doet dit meestal in juni na elk kalenderjaar. De huurverlaging gaat in uiterlijk 2 maanden na de ontvangst van uw verzoek. Dan is het inmiddels augustus 2020. De huurverlaging is niet met terugwerkende kracht. Pas daarna komt ook de huurtoeslag in beeld.

Het is dus een hele onderneming om voor elkaar te krijgen wat u wil. Zodra uw dochter het huis verlaat, gaat uw kruistocht van start. Het kan lang duren, dus hou er rekening mee dat de huur nog een tijd op het oude niveau blijft.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl