Direct naar artikelinhoud
VolkskeukenGallo Pinto

De Volkskeuken: deze vegetarische Gallo Pinto is puberproof

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: vegetarische Gallo Pinto (een hoofdgerecht voor 4 personen).

Vegetarische gallo PintoBeeld Tallina van den Hoed

Wanneer zat u voor het laatst krap bij kas? Toen de auto naar de APK moest of toen uw ov-jaarkaart of het ­eigen risico van de zorg­verzekering in één keer werd geïncasseerd en uw kind van de weeromstuit ook nog zijn bril brak? Ook met een ‘gewone’ baan kun je krap zitten. Wat ik dan meestal doe, is spaargeld naar de betaalrekening over­hevelen, maar spaargeld is ­natuurlijk ook niet oneindig. Dan rest niets anders dan een tijdje braaf, verstandig en zuinig te zijn. Want zo blut als ik was als ­student, dat wil ik nooit meer.

Wat ik daarvan leerde was het nut van een basisvoorraad eten: spullen die niet heel snel ­bederven, maar die je wel vaak gebruikt. Denk aan pasta, rijst, olie, gepelde tomaten, bonen in blik, tonijn in blik, eieren, kaas, uien en knoflook. Daarmee kun je behoorlijk uit de voeten als Sint Salaria nog ver weg op de kalender is.

De Volkskeuken doet zuinig: mijn collega’s lieten al zien dat er genoeg lekkers te eten is voor maar 5 euro. Maar werkt dat ook voor een gezin met hongerige pubers?

Tuurlijk! Voor minder dan 5 euro maak je puberproof eten. De lijst is schier oneindig. Hutspot met gebakken uien en spekjes, paprika-broccoli­stamppot met kaas, nasi ­goreng met restjes, pasta met tomatensaus en geraspte kaas. Of opgeleukte diepvriespizza’s, friet met ­frikandel en doperwtjes, aardappeltjes uit de oven met champignonomelet, hachis Parmentier, curry van spitskool met ­gekookte eieren. Of deze Costa-Ricaanse gallo pinto. De specerijen heeft u in huis, toch?

Ingrediënten

400 g (zilvervlies)rijst

50 ml. zonnebloemolie 

300 g uien 

3 tenen knoflook 

1 groene paprika 

2 stengels bleekselderij 

gemalen koriander

1 blik zwarte bonen 

5 eieren 

1/2 spitskool 

2 eetl. azijn 

zout en peper 

100 g crème fraiche

Kook de rijst in water met zout. Laat uitlekken. Snipper ui, knoflook, paprika en bleekselderij en bak dit in wat olie in een ruime pan. Voeg de afgegoten bonen, de koriander en zout en peper toe. Roer goed. Roer dan de rijst erdoor. Houd warm. Kluts de eieren en bak ze in een beetje olie en roer zodat je kleine stukjes ei krijgt. Schaaf de kool, meng met azijn, zout, peper en het laatste beetje olie. Roer de crème fraîche los met wat water. Schep de bonenrijst op een bord, leg er wat ei en koolsalade naast en een lepeltje crème fraiche. Als Bruin het kan trekken, kan er ook pittige saus bij.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V