Direct naar artikelinhoud
de gidsvolkskeuken

De Volkskeuken: goulash-spruitjes uit de oven

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Vandaag: Goulash-spruitjes uit de oven, bijgerecht voor 4 personen.

goulash-spruitjesBeeld Tallina van den Hoed

Ik was mijn kruidenla aan het bijvullen. Tenminste, de lege potjes dan. In mijn voorraadkast staan de grote verpakkingen van de toko en de markt, en dat is nu eenmaal niet zo handig om die in je keukenla te hebben, want dan valt alles steeds om. In die voorraadkast mik ik ook altijd mijn trofeeën van de vakantie: obscure kruidenmengsels in bruine papieren zakjes zonder etiket, zodat je, zodra je geheugen je in de steek laat, geen idee meer hebt wat er in dat bruine papieren zakje zit. Of nog beter: obscure mengsels die je van vrienden krijgt, van hun vakantie.

Ondertussen kwam Zoon thuis en vroeg wat we gingen eten. Het antwoord beviel hem niet. ‘Serieus? Spruitjes? Waarom?’ Mijn repliek dat ze goedkoop, gezond en duurzaam waren, boeide hem niet. En bij mijn ‘Omdat de andere drie mensen in dit huis ze wel lekker vinden!’ stampte hij de trap op. Arm joch. Ben je bijna puber, moet je ook nog eens spruitjes eten.

Gelukkig vond ik een zakje przyprawa do gulaszu: een Poolse mix voor goulash die ik deze zomer had meegenomen van vakantie. Eigenlijk raadselachtig, aangezien we naar Tsjechië gingen: dat dat zakje Pools was viel ons niet op, waarschijnlijk omdat we nauwelijks Tsjechisch spreken. En daar kon ik wel iets mee. Omdat u waarschijnlijk geen przyprawa do gulaszu heeft, maken we de kruidenmix zelf.

Maak de spruitjes schoon en doe ze in een ruime kom. Zet de heteluchtoven op 200 graden.

Meng alle smaakmakers behalve het zout met elkaar in een schoon potje. Schrijf op een etiketje wat erin zit, want u gaat wat overhouden, daar heeft u later nog plezier van.

Schep een ruime eetlepel van de kruiden en een plens olijfolie over de spruitjes en hussel ze tot alle spruitjes met de kruiden bedekt zijn. Schep de bloem erover en zwenk en hussel tot alle spruitjes ook daarmee bedekt zijn.

Stort de spruitjes op een met bakpapier bedekte braadslede en zet ze 10 tot 12 minuten in de oven.

Meng in die tijd een theelepel van de kruiden met de yoghurt voor een sausje. Eet de spruitjes zo heet mogelijk. Citroensap erover druppelen is ook lekker.

Ingrediënten

1 kilo spruitjes

1 eetl. paprikapoeder

1 theel. zout

1 theel. knoflookpoeder

1 theel. uienpoeder

1 theel. oregano

1 theel. zwarte peper

1 theel. tijm

1 theel. gemalen karwijzaadjes (of komijnpoeder)

1/2 theel. chilipoeder

1/2 theel. gemalen piment

olijfolie

4 eetl. bloem

4 eetl. volle yoghurt

evt. citroensap