Direct naar artikelinhoud
TechApple Airpods

Lachwekkend futuristisch of onwijs innovatief? De Apple Airpods roepen heel veel vragen op

‘Wat heb je aan je oren?’Beeld Eva Roefs

Ze zien er eh, wel opvallend uit, en toch zijn er hele volksstammen die van die malle Apple-oortjes dragen. De dragers hebben vermoedelijk geen kwaad in de zin. Maar u heeft vast nog wel wat vragen.

Er loopt een nieuwe mensensoort over straat. Vaak praat hij of zij tegen zichzelf in het openbaar vervoer of op de fiets. Toch ogen ze niet per se verward, deze mompelaars. Nee, ze zien er doorgaans verzorgd uit en zijn in staat coherente zinnen te maken. Soms staan ze bij een kassa voor zich uit te praten, waarna ze moeiteloos overschakelen naar contact met een ander mens.

Op gezette tijden tikt de nieuwe mens op zijn oren, waar witte dopjes aan korte pootjes rusten in de schelp. Hoe die op hun plek blijven zitten, is een raadsel, misschien zijn ze vergroeid. Naar de binnenwereld van deze homo caeruleum dente ofwel bluetoothmens kan de buitenstaander slechts gissen. Luistert hij naar muziek? Een podcast? Belt hij? Hoort hij eigenlijk wat er in de wereld om hem heen gebeurt?

Alleen de nieuwe mens weet het. En, wellicht, de geheime diensten en de hackers die het bluetoothsignaal van de Airpods kunnen aftappen.

Inderdaad, het gaat hier om de oortjes zonder koordjes van Apple, die al ruim twee jaar te koop zijn maar de afgelopen maanden steeds zichtbaarder worden in het straatbeeld, vaak gedragen door een culturele voorhoede. Actrice Kristen Stewart loopt ermee, David Beckham ook, voetballer Hakim Ziyech draagt ze zelfs tijdens een hersteltraining, of als hij wegens een snipperdag op de tribune zit.

De afstand tussen de nieuwe en de oude mens lijkt groot. ‘Ze zien er misschien eng uit’, schreef de satirische nieuwssite De Speld begin november, ‘maar de zwerm wezens met witte oortjes die vooral in grote steden rondwaart, heeft hoogstwaarschijnlijk geen kwaad in de zin.’

Lachwekkend futuristisch of onwijs innovatief? De Apple Airpods roepen heel veel vragen op
Beeld Eva Roefs

Vraagtekens

Voor iedereen die niet is ingewijd in de wereld van de Airpods roepen de witte oordopjes, die 160 tot 180 euro kosten en volgens velen lijken op de opzetstukjes van een elektrische tandenborstel, vooral vragen op.

Veel vragen. Zoals: vallen ze niet uit? En als dat gebeurt: raak je ze dan niet kwijt? En is dat dan de reden dat veel mensen ze continu dragen, omdat je dan tenminste weet waar ze zijn?

Onderling vindt de nieuwe mens het doodnormaal met elkaar te praten terwijl ze hun witte oortjes nog in hebben, voor de buitenwereld een sociale faux pas. Er lijkt dus behoefte aan een nieuwe etiquette, of in elk geval helderheid. Vandaar hier wat antwoorden, voor iedereen die de nieuwe mens niet durft aan te spreken.

En? Vallen ze uit? Ja, ze vallen uit. Als je pech hebt tenminste. Apple heeft z’n oordopjes zo ontworpen dat ze bij de grootste groep mensen perfect blijven zitten in de oorschelp, een soort one size fits almost all, sommigen dragen ze zelfs probleemloos tijdens het rennen. Als je een afwijkend oor hebt, groot of klein of wat dan ook, dan heb je een grote kans dat de Airpods niets voor jou zijn.

Raak je ze snel kwijt? Niet per se. Je bewaart de Airpods in een fraai ontworpen wit doosje met ronde hoeken, dat veel weg heeft van een plastic pakje flosdraad of een pillendoosje. In het Airpodsdoosje worden de oortjes ook opgeladen, want dat is een heikel punt van deze koptelefoontjes: ze gaan maar zo’n vijf uur mee (en de telefoonbatterij gaat erdoor sneller op).

Vraagtekens
Beeld Eva Roefs

Meenemen

Wie het witte pillendoosje niet mooi vindt, kan voor 30 euro een leren omhulseltje kopen, een soort minihandtas die je aan je sleutelbos kunt vastmaken. Helemaal hilarisch is dat je voor 20 euro de zogenaamde Spigen Airpods Strap kunt kopen, waarmee je de oortjes - inderdaad - met elkaar verbindt. Het koordje hangt dan als een witte ketting uit je oren, voor je hals.

Airpod-dragers zeggen dat ze hun oortjes niet snel kwijtraken omdat je extra goed op ze let, aangezien ze nogal duur zijn. En ze werken ook prettig. ‘Na een tijdje draag je ze de hele tijd’, zegt Dennis Cavusoglu, ‘omdat ze superhandig samenwerken met een iPhone, Apple Watch en Siri, waar je commando’s tegen kan zeggen, zoals ‘volume harder’.’

Je kunt andere mensen bovendien prima verstaan, terwijl je de Airpods in hebt, vandaar dat velen ze in laten.

Maar blijf wel opletten als je ze weer opbergt. ‘Vorige week wilde ik zo’n dopje terug doen in het doosje’, zegt Lisette Wanders (32). ‘En toen rolde hij zo - tok-tok-tok - de put in. Tot grote hilariteit van iedereen die langs kwam lopen. Even verderop in de straat was een monteur aan het werk. Hij wist de put open te krijgen, zodat ik de dopjes eruit kon vissen. Hij is mijn held.’

Meenemen
Beeld Eva Roefs

Aso

Is het asociaal ze altijd in te houden? Ja, volgens velen wel. ‘Bij ons op school mogen wij geen oortjes in tijdens de lessen’, zegt Marloes Brugman (17), die op de havo zit in Duiven. ‘Toch dragen mensen de Airpods. Ze worden niet altijd gezien door de leraar. Ik vind het asociaal als ik met iemand in gesprek ben die oortjes in heeft.’

In die zin zijn de Airpods een gemankeerd ontwerp. Idealiter zou van de buitenkant te zien zijn, bijvoorbeeld door middel van een lampje, dat iemand echt iets aan het luisteren is, of dat de oordopjes slechts liggen te chillen in het oor. Wellicht wordt dat verbeterd bij de nieuwe Airpods, die volgens de Apple-fanblogs elk moment gepresenteerd kunnen worden.

‘Soms heb ik stiekem één oortje in tijdens de les’, zegt Sergio (15) die op een vmbo zit in Amsterdam. ‘En ik draag ze ook tijdens het sporten, bijvoorbeeld als ik aan het basketballen ben. Dan ligt mijn telefoon gewoon in een tas naast het veld en dan zet ik mijn volume niet te hard. Zo kan ik prima horen wat mensen zeggen en toch naar muziek luisteren.’

Hij vindt het niet asociaal om de oortjes in te laten terwijl hij met iemand praat. ‘Als ik met volwassenen praat doe ik ze wel uit, want anders denken ze dat ik ze aan het negeren ben. Maar leeftijdgenoten snappen dat je naar ze kunt luisteren terwijl je die doppen in hebt. Maar als het een serieus gesprek is, doe ik ze alsnog uit.’

Krijg je reacties als je ze in hebt? Dat valt erg mee, blijkt uit de discussie ‘Wearing your Airpods in public’ op het internationale forum Reddit. Af en toe krijg je een vreemde blik of vraagt iemand of ze goed werken. En soms wisselen Airpod-dragers veelbetekenende blikken uit, alsof ze deel uitmaken van een genootschap.

‘Soms kom ik bellend binnen in een tram’, zegt Sergio. ‘En dan heb ik nog m’n capuchon op, waardoor je niet ziet dat ik ze in heb. Dan merk ik dat mensen wel kijken: waarom praat hij tegen zichzelf? Maar als ik m’n capuchon afdoe, begrijpt iedereen wat er aan de hand is.’

Wel lastig: soms hoor je het niet als mensen je aanspreken op straat. Sergio: ‘Laatst hield ik de deur van de tram open voor een oude man met een rollator. Even later hoorde ik twee vrouwen heel hard ‘Jongeman!’ zeggen. Blijkbaar hadden ze dat al vier keer geroepen. Ze wilden tegen me zeggen dat ze het zo goed vonden dat ik dat had gedaan voor die man.’

Aso
Beeld Eva Roefs

Lachwekkend futuristisch 

Welk probleem lossen ze eigenlijk op? Oortjes waarmee je handsfree kunt bellen, naar een volgend nummer zappen of het volume regelen bestaan al. Die hebben namelijk koordjes, met ergens halverwege een klein plastic blokje met een microfoon en wat knopjes. Alleen het probleem van die koordjes is dat ze ergens achter kunnen blijven hangen en natuurlijk onvoorstelbaar ingewikkeld verstrengeld kunnen raken. Daar heb je overigens lifehacks tegen, zoals ze oprollen en een clipje of klittenbandje eromheen doen. Of je koopt Airpods.

Zijn ze mooi? De Airpods zien er - tja, hoe zeg je dat netjes? - volslagen belachelijk uit. Dat heeft niet alleen te maken met de lachwekkend futuristische aanblik van de bluetooth-oorbellen, maar ook met de net iets te lange pootjes aan de dopjes, waar de microfoon in huist en waardoor de apparaatjes eruitzien als kleine witte kaboutergolfclubs. Aan de andere kant: waarom zouden koordjes koptelefoons mooier maken? Dat slaat ook weer nergens op. Het is dus een kwestie van gewenning: hoe meer mensen je ermee rond ziet lopen, hoe mooier, of in elk geval normaler, je ze begint te vinden.

Waarom slaan ze aan? Het opvallendste aan dit verhaal is toch wel dat de draadloze Apple-oortjes zo populair zijn. In oktober waren de Airpods het best verkochte product van Best Buy, een grote Amerikaanse electronicaketen.

Dat succes is nog knapper van Apple als je bedenkt dat de Airpods geen uitzonderlijk innovatief product zijn. Al zeker tien jaar lopen er belverslaafde types rond met vreemde apparaatjes op hun oren die op magische wijze, via bluetooth dus, met hun telefoon in verbinding staan. Die zagen er zo mogelijk nog nerderiger en potsierlijker uit, en sloegen daarom nooit echt aan in brede kring.

Maar Apple is gewiekst. Alle nieuwe iPhones vanaf model 7 hebben geen aux-aansluiting meer, dat gaatje waar je je koptelefoonplug insteekt. Dus wie voor pakweg 1.000 euro een nieuwe telefoon heeft gekocht, wordt haast gedwongen nog eens 160 uit te geven aan oortjes. Het gebruiksgemak is bovendien groot: door een verbeterde bluetooth-chip is verbinden met elk Apple-apparaat een kwestie van een seconde.

Tot slot heeft Apple esthetisch nog altijd een grote aantrekkingskracht op consumenten. In 2001 lanceerde het bedrijf de iPod en de bijbehorende witte Earpods. Het geluid van de Apple-oortjes was (en is nog altijd) niet best, maar men ging massaal overstag wegens het strakke, opvallende witte design. Op datzelfde witte gevoel van luxe bouwt Apple nu voort. De oortjes stralen, hoe belachelijk ook, welvaart en status uit. De nieuwe mens is niet voor niets een voorloper.

Hoe werken ze?

Zodra je het doosje van de Airpods opent, verbinden ze met je iPhone. Je kunt de Airpods bedienen via je telefoon of, als je je telefoon in je zak wilt laten, via gesproken opdrachten aan Siri. De muziek kun je uitzetten door je oortjes uit te doen - er zit een sensor in de dopjes - of door twee keer op ze te tikken. Per oor, links of rechts dus, kun je kiezen uit de volgende tik-opties: Siri inschakelen, play/pauze drukken, volgend nummer, vorig nummer of de Airpods uitzetten. Het volume kun je alleen via Siri of via de telefoon harder en zachter zetten. De oortjes functioneren ook met een Android-telefoon, maar daar werken ze als ieder andere bluetooth-telefoon, zonder de geavanceerde functies.