Direct naar artikelinhoud

Trump roept wereldleiders en zakenleven in Davos op: investeer in VS en profiteer mee van economische groei

Geen donderpreek, geen dreigementen met een handelsoorlog, maar een ronkend verkooppraatje voor de Amerikaanse economie. Dat was de geruststellende uitkomst van het optreden van president Trump op het World Economic Forum in Davos. Trump nodigde de wereld uit mee te profiteren van de economische groei in zijn land, maar waarschuwde tegelijkertijd dat de Verenigde Staten oneerlijke handelspraktijken niet langer zullen tolereren.

Trump roept wereldleiders en zakenleven in Davos op: investeer in VS en profiteer mee van economische groei
Beeld afp

'We kunnen geen vrije handel hebben als sommige landen ten koste van anderen misbruik maken van het systeem', zei Trump, wiens toespraak met een beleefd applaus werd beloond. De Amerikaanse president sloeg een stuk mildere toon aan dan veel mensen hadden gevreesd.Sinds Trump in 2016 het politieke toneel beklom, heeft hij gedreigd met harde maatregelen tegen landen die zich schuldig maken aan oneerlijke handelspraktijken, zoals China. Dat land manipuleert volgens Trump de koers van zijn munt en overspoelt de VS met goedkope staal en andere producten. Maar Trump onthield zich van aanvallen op China in zijn opmerkingen op de bijeenkomst in Davos.

Hij hield zijn gehoor voor dat hij altijd de belangen van zijn eigen land voorop zal stellen, maar 'America First' betekent volgens hem niet automatisch 'America Alone'. Trump zei dat zijn regering bereid is 'wederzijds voordelige' bilaterale handelsakkoorden te sluiten met andere landen. Dat geldt volgens hem ook voor de landen die meedoen aan het TPP-vrijhandelsakkoord waaruit de VS zich kort na zijn aantreden terugtrokken. Volgens hem is Washington bereid met die landen apart of als groep te onderhandelen.Trump refereerde ook nog aan zijn verkiezingsbelofte op te komen voor de 'vergeten' Amerikanen. 'Als mensen worden vergeten, raakt de wereld verdeeld. Alleen door te luisteren naar de stem van de vergetenen en erop te reageren kunnen we een mooie toekomst scheppen waarin iedereen kan delen.'

'Paaien van de elite'

Maar Breitbart, de ultranationalistische nieuwssite van Trumps voormalige adviseur Steve Bannon, was teleurgesteld over de toon van de rede. 'Zet de inaugurele rede van Trump af tegen deze toespraak in Davos en we zien een heel andere Trump', schreef de website.

'Een paar aardige gedachten over vergeten mannen en vrouwen, maar meer gericht op het paaien van de elite.'Trump gebruikte de gelegenheid om zijn land aan te prijzen als de beste plaats om geld te verdienen.

'Er is nooit een betere tijd geweest om mensen aan te nemen, te bouwen, te investeren en te groeien in de VS'. Hij wees erop dat de Amerikaanse economie flink is gegroeid sinds hij in november 2016 de verkiezingen won. Sindsdien zijn er volgens hem 2,4 miljoen banen bijgekomen.De Amerikaanse economie had er volgens hem veel minder goed voorgestaan als 'de andere partij' (lees: Hillary Clinton) de verkiezingen zou hebben gewonnen. Dan zou de beurs volgens hem 'niet met vijftig procent' omhoog, maar 'met vijftig procent' naar beneden zijn gegaan.

Trump klopte zichzelf ook op de borst voor het afschaffen van allerlei regels die het Amerikaanse bedrijfsleven in de weg zitten. Daarbij gaat het onder meer om milieuregels die zijn voorganger Obama had afgekondigd.

Vóór Trump het podium beklom, hadden sommige Afrikaanse zakenlieden gezegd dat zij de zaal zouden verlaten uit protest tegen Trumps neerbuigende opmerkingen over Afrikaanse en Caribische landen. Maar het protest bleef uit. Wel klonk er boegeroep, toen hij tijdens een vraag-en antwoordsessie na afloop van de toespraak de pers opnieuw onder vuur nam. Hij zei dat hij als zakenman gewend was aan veel media-aandacht, maar dat hij pas als politicus had geleerd hoe 'naar, gemeen en nep' de pers was.

Breitbart, de ultranationalistische nieuwssite, was teleurgesteld over de toon van de rede
'Paaien van de elite'
Beeld epa

Desondanks werd Trumps toespraak redelijk goed ontvangen in Davos, zoals hij ook al had voorspeld. Aanvankelijk bestond de vrees dat Trump alle populistische registers zou opentrekken en een regen van protectionistische dreigementen zou laten neerdalen over de bezoekers van wat door Bannon en zijn medestanders het 'globalistenfeest' wordt genoemd.

Opvallend was ook dat sommige topzakenlieden, zoals Jamie Dimon van JP Morgan Chase, die vorig jaar nog kritiek hadden op Trump, hem nu uitbundig prezen wegens de gigantische belastingverlagingen die hij door het Congres wist te krijgen. Ook Lloyd Blankfein van Goldman Sachs klonk nu positief over wat Trump voor de economie heeft gedaan.