Direct naar artikelinhoud
NieuwsShell

Trouw: Shell ontkomt in Nederland aan het betalen van winstbelasting

Hoewel Shell miljarden verdient in Nederland, betaalt het bedrijf al jaren geen winstbelasting. Dat melden goed ingevoerde bronnen aan Trouw. Volgens de krant wordt de door de bronnen verstrekte informatie bevestigd door een vertrouwelijk intern document van het ministerie van Financiën.

Trouw: Shell ontkomt in Nederland aan het betalen van winstbelasting
Beeld vk

Shell zou gebruikmaken van legale aftrekposten en zo de winstbelasting op nul weten te houden. Het bedrijf ontkent dit. Een bron zegt tegen Trouw dat Shell hard gelobbyd heeft voor het afschaffen van de dividendbelasting, omdat dit ‘het enige is dat Shell nog iets oplevert’. Uit interne stukken die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur blijkt dat Shell door de jaren heen bij de overheid bleef vragen om een einde aan de dividendbelasting. Een verdere verlaging van de winstbelasting maakt voor het bedrijf niets uit en dus zou het bedrijf al dertien jaar lang proberen de dividendbelasting van tafel te krijgen. Ook dit is volgens Shell niet waar.

Wereldwijd boekte Shell in de afgelopen tien jaar winst; er werd van 2 tot 55 miljard euro per jaar verdiend. Shell draagt hierover belasting af in het land waar de winst gemaakt wordt. Het grootste deel van het geld werd over de Nederlandse landsgrenzen verdiend, maar ook binnen Nederland maakte Shell winst. Het hoofdkantoor is hier gevestigd, er staan tankstations langs de wegen en de raffinaderij in Pernis is de grootste van Europa.

Winst wegpoetsen 

Vorig jaar leverde dat alles in Nederland 1,3 miljard euro winst op. Alle Nederlandse onderdelen van het bedrijf vormen een zogeheten fiscale eenheid en verrekenen zo onderling winsten en verliezen. Maar hoeveel winstbelasting Shell wel of niet betaalt, heeft het bedrijf nooit willen zeggen. Volgens een woordvoerder zijn de ‘fiscale afdrachten volledig in lijn met fiscale wet- en regelgeving’.

Uit de bronnen van Trouw, die volgens de krant goed zijn ingevoerd in het dossier maar wel anoniem wensen te blijven, poetst Shell winst gemaakt op Nederlandse activiteiten op twee manieren weg. Het bedrijf trekt in Nederland rente af voor leningen die worden gebruikt om te investeren in het buitenland, en verliezen die worden geleden in het buitenland worden in Nederland afgetrokken van de winst.