Direct naar artikelinhoud
De VolkskeukenCurry met kip

De Volkskeuken: Groentecurry met knapperige kip

Wat zullen we eens eten vanavond? Elke dag in de Volkskrant een verrassend en smakelijk recept. Vandaag: Seizoenscurry met krokante (nep)kip, hoofdgerecht, 4 personen.

De Volkskeuken: Groentecurry met knapperige kip
Beeld Tallina van den Hoed

We moeten minder vlees eten. Hoewel ‘we’ dat allemaal al lang weten, kwam het Voedingscentrum er toch mee in het nieuws. Want dit keer gaat het niet zozeer om ‘we’, maar om mannen. Omdat die hun stukje vlees niet zonder slag of stoot opgeven, heeft het Voedingscentrum er een ludieke campagne omheen bedacht, met zogenaamd grappige T-shirts en de verzekering dat je echt stoer bent als je een keer geen vlees eet. Tja. Of die T-shirts nou gaan helpen?

Vleesminderen is niet moeilijk: schrap het uit ontbijt, lunch en snacks. Eet niet elke dag vlees bij het avondeten. Je kunt ook gewoon mínder vlees eten. De helft van je normale portie, bijvoorbeeld. Dan heb je wel de smaak en het mondgevoel van vlees, maar minder milieubelasting.

Wil je helemaal geen vlees in dit gerecht? Vervang de kip dan door nepkipstukjes en maak groentebouillon.

Bereiding

Doe de kip met het citroengras, de hele (intacte!) peper, de foelie, twee geperste tenen knoflook en de selderij in een pan met anderhalve liter water en een eetlepel zout. Breng aan de kook en laat minstens een uur pruttelen. Voor de vega-variant: trek van (resten van) ui, wortel, prei en selderij met dezelfde specerijen groentebouillon. Of neem een blokje, met diezelfde specerijen.

Neem de kip uit de pan en laat afkoelen. Haal het vel er voorzichtig van af en haal het vlees van de botten. Bak het vel op laag vuur zachtjes krokant terwijl je de kip in stukjes snijdt. Bak de stukjes ook krokant. Of bak kleine nep-kipstukjes krokant. Houd ze apart.

Snipper ui, de resterende knoflook en bleekselderij. Bak het vlot aan op hoog vuur in een sliert zonnebloemolie. Voeg dan de bloemkool in roosjes en de zoete aardappel in blokjes toe. Roer de kerrie, koenjit, kardemom, wat zout en een blik kokosmelk erdoor, samen met een paar soeplepels van de bouillon. Laat 10 tot 15 minuten pruttelen. Proef op zout en peper. Kook in die tijd de rijst in de resterende bouillon. Strooi de knapperige (nep)kip over de rijst en de curry. Extra knapperige gebakken uitjes erover maken het nog lekkerder. 

Ingrediënten

1 kippenbout

1 stengel citroengras

1 rode peper

1 stukje foelie

4 tenen knoflook

8 takjes selderij

1 eetl. zout

2 uien

1 stengel bleekselderij

zonnebloemolie

800 g bloemkool

1 zoete aardappel

1 volle eetl. massala kerrie

½ theel. koenjit

½ theel. gemalen kardemom

1 blik kokosmelk

Serveer met rijst

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V