Direct naar artikelinhoud
NieuwsCongo

Demonstranten in Congo bestormen ebolacentrum tijdens verkiezingsonrust

In het oosten van de Democratische Republiek Congo hebben demonstranten donderdag een ebolacentrum aangevallen, waarna patiënten op de vlucht sloegen. In delen van het Afrikaanse land heerst sinds woensdag onvrede over de aankondiging van de regering de verkiezingen in drie steden uit te stellen. Ze voerde de eboladreiging als reden daarvoor aan.

De ravage op de hoofdstraat van de Congolese stad Beni op donderdag na een demonstratie tegen het uitstelling van de verkiezingen.Beeld AFP

De aanval van donderdag vond plaats in de oostelijke stad Beni. Meer dan honderd Congolezen marcheerden naar het lokale stemlokaal en eisten zondag te mogen stemmen, zoals de rest van het land. Vervolgens bestormden de demonstranten een ebolacentrum, waaruit 24 patiënten op de vlucht sloegen. Politieagenten openden het vuur en gebruikten traangas om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Volgens Jessica Ilunga, woordvoerder van het ministerie van Gezondheid,  waren zeventien van de gevluchte patiënten al negatief getest op het zeer besmettelijke ebolavirus. De overige zeven moeten nog getest worden. De regering probeert de patiënten zo snel mogelijk terug te krijgen in het centrum. 

De regering maakte woensdag bekend dat de Congolezen in de steden Beni en Butembo vanwege de eboladreiging pas in maart mogen stemmen. Dit uit vrees dat het virus zich via de touchscreens van de stemmachines kan verspreiden. In een andere stad, Yumbi, zijn de verkiezingen uitgesteld vanwege etnisch geweld.

Truc 

De demonstranten in Beni verdenken de regering ervan een truc uit te halen. ‘Ze komen met deze ziekte om de verkiezingen te dwarsbomen’, zei Clovis Mutsuva van activistenorganisatie LUCHA tegen persbureau AP. In Beni waren de afgelopen tijd de scholen en kerken wel gewoon geopend ondanks de ebola-epidemie.

Naar schatting kunnen 1,3 van de 40 miljoen Congolezen aanstaande zondag niet naar de stembus, uitgerekend uit steden waar de oppositiekandidaat Martin Fayulu een sterke achterban heeft. In maart kunnen zij alsnog hun stem uitbrengen, terwijl op 18 januari de nieuwe president al wordt ingehuldigd. Dat maakt hun stem zo goed als waardeloos.

Presidentsverkiezing in Congo heeft veel weg van een soap 

De presidentsverkiezingen in Congo worden langzamerhand een soapserie. In drie steden mogen de kiezers pas in maart volgend jaar naar de stembus in plaats van op zondag aanstaande, wanneer de verkiezingen gepland staan. Deze verkiezingen zijn zelf al herhaaldelijk uitgesteld, ze hadden oorspronkelijk zelfs al moeten plaatsvinden in 2016.

Onlangs vochten deze vrouwen in Congo zelf nog tegen ebola, nu verzorgen ze patiënten
Mensen die van ebola zijn genezen en immuun zijn voor het gevreesde virus, helpen in Oost-Congo inmiddels zelf om ebola-patiënten te verzorgen. Er zijn flinke stappen gezet in de bestrijding van de epidemie.