Direct naar artikelinhoud
Film- en tv-tipsDonderdag 27 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor donderdag 27 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van donderdag 27 december.

Het vlot uit The Raft (Marcus Lindeen, 2018).

Top 2000 a gogo
NPO 3, 19.25 uur

In deze aflevering onder meer een interview met The Dandy Warhols. Het werd een gesprek zoals de makers ‘nooit eerder hadden meegemaakt’. Daarnaast vertelt presentator Martijn Krabbé over zijn favoriete artiest en spelen radio-dj Sander Lantinga en presentator Fidan Ekiz de quiz.

Boyan Slat op plasticjacht
Canvas, 20.05 uur

Reportage (die eerder te zien was bij Tegenlicht) over Boyan Slat, de 24-jarige Nederlandse uitvinder en ondernemer, die met zijn System 001 al het plastic uit de oceanen probeert te vissen. In september vertrok zijn reusachtige plasticvanger van onder de Golden Gate-brug richting Hawaii.

De nationale 2018 test
NPO 3, 20.30 uur

Een terugblik op het afgelopen jaar in 25 vragen. Wat zei premier Rutte tegen president Trump en wie won wat op de Olympische Spelen? Gepresenteerd door Sophie Hilbrand in een studio vol kandidaten, onder wie politicus Lilian Marijnissen, First Dates-maitre Sergio Vyent en presentator Ajouad El Miloudi.

Dat zijn geen grappen
NPO 3, 21.55 uur

Cabaretiers en opiniemakers, onder wie Youp van ’t Hek, Howard Komproe en Johan Derksen, praten over de vrijheid van meningsuiting en de grenzen van de grap. Durven zij alle grappen nog te maken? Van ’t Hek: ‘Ik heb geen zin in dat mes, dus ik let op m’n woorden.’

Cabaretier Youp van ’t Hek.Beeld ANP Kippa

Maria by Callas
Canvas, 22.55 uur

Het verhaal van de Grieks-Amerikaanse operazangeres Maria Callas (1923-1977), verteld in haar eigen woorden. Filmmaker Tom Volf voert geen legertje Callas-experts op, maar maakt gebruik van de televisie- en filmarchieven vol interviews met en optredens van de wereldberoemde sopraan.

Unknown Brood
NPO 3, 23.00 uur

Herhaling van de documentaire uit 2016 waarin door naasten wordt teruggeblikt op de carrière en zelfgekozen dood van rockster Herman Brood. Met veel bekend en onbekend materiaal uit de (privé-)archieven en natuurlijk dat ene verhaal van Broods mislukte avontuurtje in New York.

The Raft (Marcus Lindeen, 2018)
NPO 2, 22.45 uur

Sommige verhalen geloof je pas als iemand er een documentaire over maakt, zo vreemd of vergezocht zijn ze. Zoals dat van de Spaanse antropoloog Santiago Genovés en diens beruchte vlot-experiment. Nadat Genovés een vliegtuigkaping had meegemaakt, raakte hij buitengewoon gefascineerd door de donkere kant van de mens. Onder welke omstandigheden drijven gewelddadige driften naar het oppervlak? Wanneer verliezen sociale normen en waarden hun grip?

Om antwoorden op zulke vragen te krijgen, bedacht Genovés zijn vlot-experiment. In 1973 stak hij met een zorgvuldig geselecteerd, internationaal en interraciaal ensemble van vijf mannen en zes vrouwen per vlot de Atlantische oceaan over. Een maritieme voorloper op Big Brother, waarbij Genovés nauwlettend in de gaten hield wanneer er van seksuele spanning sprake was, wie jaloers was op wie, of hulpvaardigheid om sloeg in moordlust, enzovoort.

De resultaten waren lang niet altijd zoals Genovés hoopte. Hoe minder de deelnemers zich naar zijn verwachtingen schikten, hoe meer hij probeerde hen tegen elkaar uit te spelen. Als al iemand aan boord van het vlot agressief werd, dan was het de in 2013 overleden Genovés zelf, die in de documentaire The Raft beetje bij beetje als een gekke professor verschijnt. De Zweedse regisseur Marcus Lindeen levert een spannende reconstructie van het destijds in de media tot ‘sex raft’ omgedoopte experiment: de proefkonijnen van weleer halen herinneringen op in een replica van het vlot, terwijl hun woorden perfect worden aangevuld door archiefbeeldmateriaal en de op de soundtrack voorgelezen dagboeknotities van de alsmaar verder ontsporende Genovés.

Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984)

BBC 1, 14.30-16.20 uur

Drie jaar na het onvoorstelbaar succesvolle Raiders of the Lost Ark haalden scheppers Spielberg en George Lucas hun superheld Indiana Jones in 1984 weer van stal. Dit keer moet de uitzonderlijk vechtbekwame archeoloog (Harrison Ford) in 1935 op zoek naar de verdwenen kinderen uit een Indiaas dorp. Die blijken te zijn ondergebracht bij een nare sekte in de Tempel van Verdoemenis, alwaar gezelligheid bepaald geen hoogtij viert. Uiteindelijk is de vondst van een dure edelsteen het doel. Wreder en minder geestig dan het origineel, maar de formule bleek nog lang niet uitgewerkt - de actiescène met op hol geslagen mijnkarretjes is klassiek.

Mrs. Doubtfire (Chris Columbus, 1993)
Net 5, 17.50-20.30 uur

Veel rollen van de in 2014 door zelfdoding om het leven gekomen acteur Robin Williams, bekijk je sindsdien toch met een licht ongemak. Jarenlang leek hij door het leven te gaan als sympathieke, geestige acteur, die altijd met een moppentrommel onder de arm liep, terwijl hij in werkelijkheid kampte met een alcoholverslaving en depressies. Neem zijn rol in Mrs. Doubtfire. Daarin is hij een vader die zijn kinderen niet meer mag zien. Om dat toch te kunnen, bedenkt hij een list: hij verkleedt zich als een oude dame en kinderjuf. Hoofdrol ook voor de grimeurs, die met een Oscar werden beloond.

Matilda (Danny DeVito, 1996)
RTL 5, 20.30-22.30 uur

Nog altijd een van de leukste Roald Dahl-verfilmingen, waarvoor acteur Danny DeVito plaatsnam in de regisseursstoel. Hij moest van daaruit zichzelf regisseren in de rol van Matilda’s vader, een besnorde tweedehandsautoverkoper die liegt en bedriegt bij het leven en, zacht gezegd, weinig affiniteit heeft met de intellectuele ambities van zijn dochter. Matilda, het zwarte schaap in het asociale gezin, heeft het op school nauwelijks makkelijker. DeVito slaat precies de juiste toon aan, die dicht in de buurt komt van Dahls vileinheid: veel zwarte, soms meedogenloze humor en altijd ironie in het sentiment.