Direct naar artikelinhoud

#MeToo in de sport is zeker zo groot als in de toneel- of de filmwereld

.

Willem Visser

Ze springt en stuitert, ze danst en draait, ze hangt en hinkt. Simone Biles is alleskunner in het turnen. Een elastisch poppetje uit Amerika, explosief als dynamiet. Ze verleidt het publiek tot klaterend applaus, met een uitstraling van bijna kinderlijke naïviteit en oefeningen die het voorstellingsvermogen te boven gaan. Soms zet ze zich zo krachtig af, dat ze de cameraman bijna verrast. Oh, daar is ze weer, terug van een ruimtesprong.

Maar ook zij, zo bleek vorige week, is seksueel betast door de teamdokter van de nationale ploeg Larry Nassar. Ze deelde een verklaring die tot droefenis stemt. Ze schrijft: 'De meesten van jullie kennen me als gelukkige, giechelende, energieke meid. Maar ik voel me ook gebroken de laatste tijd. Hoe meer ik probeer de stem in mij tot zwijgen te brengen, des te meer die stem schreeuwt.' Zonder in details te treden, veroordeelt ze Nassar vanwege seksuele intimidatie, in navolging van tientallen andere Amerikaanse turnsters. 'Zijn 'speciale' behandeling was onacceptabel en afschuwelijk.' En dat terwijl haar was VERTELD dat ze hem moest vertrouwen.

Dat woord VERTELD staat in hoofdletters geschreven. Ouders, bondslieden, wie dan ook, ze hadden meisje Biles verzekerd dat ze deze man kon vertrouwen op haar lange weg naar de top. Dat vertrouwen is geschonden. Sport zou lichaam en geest een gevoel van vrijheid moeten geven, maar nee: intimidatie, misbruik. En het gebeurt overal. NOCNSF presenteerde eind vorig jaar een ontluisterend rapport over misbruik in de Nederlandse sport. Een op de acht sporters is slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag, vier procent is aangerand of verkracht. Lang niet altijd door trainers of begeleiders overigens. Ook tussen sporters onderling gaat het mis.

Ja, het gebeurt overal, op elk niveau. Mijn zus Joke was dertig jaar trainster in het turnen, op behoorlijk niveau. Ik vraag haar gewoon per app wat ze weet. Ze antwoordt meteen, met hele verhalen. Ze kent trainers die weleens veroordeeld zijn, ze kent ook iemand die is vrijgesproken. Ze kent trainers die turnsters kleineerden. Ze weet van een jongen die in de zaal bij haar in de buurt kwam trainen en werd misbruikt door zijn trainer. Bonden en clubs doen van alles: ze vragen deuren van kleedkamers of ruimtes voor fysiotherapeuten open te laten om enig toezicht te kunnen blijven houden. Ze kunnen gratis VOG's aanvragen voor trainers, u weet wel zo'n verklaring omtrent gedrag die Camiel Eurlings ook zo graag wilde bezitten.

Een op de acht sporters is slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag, vier procent is aangerand of verkracht

#MeToo in de sport is zeker zo groot als in de toneel- of de filmwereld. Ook in de sport is de gezagsverhouding vaak ingewikkeld, met aan de ene kant jonge, vaak mooie lijven van overambitieuze atleten, getraind of begeleid door wat oudere bazen met levenservaring en zelfvertrouwen.

Biles postte kort na haar verklaring een filmpje waarop ze euforisch zingend in de auto zit. Ze gaat straks weer voor goud, op welk toernooi dan ook. Gelukkig heeft ze haar veerkracht behouden.