Direct naar artikelinhoud

Geen achttien? (Bijna) geen druppel (meer)!

Het CDA nam vandaag in de Telegraaf een aanloopje naar de presentatie van haar verkiezingsprogramma, dat morgen verschijnt. De christendemocraten willen de leeftijdsgrens voor alcohol verhogen van zestien naar achttien jaar. Een week geleden werd de verscherpte Drank- en Horecawet aangenomen door de Eerste Kamer. Toen was het CDA nog afwachtend wat betreft verhoging van de leeftijdsgrens. Maar nu de partij om is, komt het einde van bier op je zestiende wel steeds dichterbij.

Een jonge campingganger weet raad met lege bierkratjesBeeld ANP

Lijsttrekker Van Haersma Buma zegt zich 'rot geschrokken' te zijn. Dagelijks drinken maar liefst twee minderjarigen zichzelf een coma in, weet de CDA'er. Om soortgelijke redenen stemde de Eerste Kamer halverwege vorige week in met een scherpere controle op drankgebruik onder jongeren. Vanaf 1 januari is het strafbaar om als jongere onder de zestien drank in je bezit te hebben, ook in de kroeg. En voor supermarkten die over de schreef gaan bij de verkoop geldt een 'three strikes you're out'-beleid. Een woordvoerder van minister Schippers van Volksgezondheid zegt blij te zijn dat de wet er eindelijk door is. 'Het heeft bijna negen jaar geduurd.'

Een gezamenlijke motie van PvdA, SP en ChristenUnie om de leeftijd voor bier, wijn en mixdrankjes meteen te verhogen naar achttien jaar, kreeg in de Senaat geen bijval van andere partijen. Eerste Kamerlid Meurs (PvdA) wilde daarmee het voorbeeld volgen van zeventien andere EU-landen. Volgens hem is wetenschappelijk bewezen dat veel alcohol drinken op jonge leeftijd zeer schadelijk is. VVD, PVV en CDA zeiden eerst de evaluatie van de aangescherpte wet te willen afwachten. De wet wordt volgend jaar van kracht en wordt, naar schatting van de woordvoerder van het ministerie, over circa drie jaar geëvalueerd.

Initiatiefwetsvoorstel
De Tweede Kamerfractie van het CDA blijkt daar nu anders over te denken. 'Ouders vragen mij om duidelijkheid, want nu proberen ze thuis streng te zijn maar laat de overheid toe dat jongeren onder de 18 alcohol kopen', zegt Van Haersma Buma in de Telegraaf. Samen met PvdA, ChristenUnie, SP en SGP is inmiddels een ruime minderheid van 73 zetels in de Tweede Kamer voor verhoging van de leeftijdsgrens - bij de huidige verhoudingen. De ChristenUnie is bezig met een initiatiefwetsvoorstel tot verhoging van de grens. De minister heeft die boot afgehouden omdat er vooralsnog geen meerderheid voor is in de Kamer. Maar, zegt haar woordvoerder, als die meerderheid er wel komt, kan de verhoging van zestien naar achttien in een aparte wet worden vastgelegd.

De partijen die zich nog geen voorstander hebben getoond, leggen de nadruk vooral op handhaving van de huidige leeftijdsgrenzen. Grote bezwaren tegen verhogen van de leeftijdsgrens zijn er echter niet. Alle partijen in de Eerste Kamer deelden vorige week de opvatting dat drankgebruik onder jongeren een groot maatschappelijk probleem is. Nu CDA de discussie in de aanloop naar de verkiezingen weer aanzwengelt, is het wachten op de volgende partij die overstag gaat. De veertien- en vijftien-jarigen mogen zich er vast op voorbereiden dat hun eerste legale biertje nog een paar jaar zal worden uitgesteld.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie