Direct naar artikelinhoud

Nederland en buurlanden slecht berekend op kernramp: amper geoefend en afspraken ontbreken

Nederland, België en Duitsland moeten zich beter voorbereiden op een kernongeval met grensoverschrijdende gevolgen. De communicatie moet beter en er moet vaker gezamenlijk worden geoefend. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het woensdag verschenen rapport 'Samenwerken aan nucleaire veiligheid'.

De Belgische kerncentrale bij TihangeBeeld anp

In niet alle nucleaire crisisplannen komt volgens de raad het grensoverschrijdende karakter van een kernongeval goed tot zijn recht. Wat er op papier staat, is slechts in 'beperkte mate geoefend'. De raad keek naar de samenwerking rond de centrales in Emsland (Duitsland), Doel en Tihange (België) en het Nederlandse Borssele.

De buurlanden hebben verschillende maatregelen genomen om na een kernongeval de bevolking te beschermen. Daar krijgen inwoners aan de ene kant van de grens andere instructies dan aan de andere kant. Dit kan volgens de Onderzoeksraad leiden tot verwarring en onrust.

De zorgen van burgers staan 'nog te weinig op het netvlies van de autoriteiten die besluiten nemen over de kerncentrales'. Burgers kunnen de informatie over incidenten moeilijk doorgronden.

Er wordt tussen Nederland en België bovendien te weinig rekening gehouden met culturele verschillen en taalbarrières (de kerncentrale van Tihange ligt in Franstalig Wallonië). Nederland heeft met België geen afspraken gemaakt over de gezamenlijke besluitvorming bij een kernongeval in de grensstreek.

Op andere fronten zijn de buurlanden wel goed voorbereid. Zo informeren ze elkaar zo snel mogelijk indien er een noodsituatie dreigt. Ook hebben de landen toegang tot elkaars stralingsgegevens.

De Onderzoeksraad begon twee jaar geleden dit onderzoek vanwege de onrust in Nederland na incidenten in Doel en Tihange. Het onderzoek ging niet over de vraag of de Nederlandse, Duitse en Belgische centrales veilig zijn, maar over hoe Nederland met zijn buurlanden samenwerkt in de grensregio's.

De kans op een ernstig kernongeval bij een van de genoemde kerncentrales is klein, benadrukt de Onderzoeksraad.


Kernenergie in Nederland

Onderzoek: Nederland kan nucleair afval opslaan in diepe kleilagen - risico is er pas over 200 duizend jaar
Nederland kan zijn eigen radioactief afval in diepe kleilagen zo opbergen dat eventuele radioactiviteit pas na 200 duizend jaar het oppervlak bereikt. Dat is de conclusie van een zeven jaar durend onderzoek naar de eindberging van nucleair afval.

Max-omroepbaas Jan Slagter (63) veranderde van mening over kernenergie. 'Politici gaan daar veel te laks mee om. Het is struisvogelpolitiek.'