Direct naar artikelinhoud
ReceptVolkskeuken

Volkskeuken: Vergetengroentensoep met pastinaak en paddenstoelen

Vergeten groentensoep met pastinaak en paddenstoelen

Elke dag in de Volkskrant een meestal verrassend en altijd smakelijk recept. Vandaag: groentesoep met pastinaak en paddenstoelen.  Een maaltijdsoep voor 8 personen.

Dat de actie ‘Doe maar lekker duurzaam’ van de Postcodeloterij, Albert Heijn en Unilever beter ‘Snap maar niks meer van duurzaamheid’ kan heten, weet u wellicht al. Veel actieproducten hebben weinig duurzaams te melden. Maar hoe smaken ze eigenlijk?

Neem bijvoorbeeld de Unox ‘Vergetengroentesoep’ in de actiedoos. Met pastinaak, knolselderij, bundelzwammen en maar liefst 1,3 procent cantharel: windowdressing noemen de ­Engelsen dat treffend.

En, is de soep lekker? Als u houdt van waterige pastinaak met een bliksmaakje. Dat kunt u zelf veel beter! Klopt, het kost meer tijd dan zo’n zak opwarmen, maar dan heeft u bijna 2,5 liter verse, verrukkelijke én behoorlijk duurzame soep: vries gerust de helft in, voor later. Ik heb aardappelen, suiker, gistextract, karnemelk- en uipoeder maar weggelaten.

Maak de groenten schoon. Snijd wortel en pastinaak in plakjes, champignons in dunne plakjes (gebruik een eisnijder!), knolselderij in blokjes en prei in ringen. Verwijder de kontjes van de steeltjes van de bundelzwammetjes en was de hoedjes en steeltjes in een zeef onder de kraan. Laat uitlekken. Pel en hak de ui en knoflook.

Breng 1,5 liter water met de bouillonblokjes aan de kook. Voeg de winterwortel, pastinaak, knolselderij, prei en een halve eetlepel tijm toe en kook de groenten op matig vuur in ca. 15 minuten gaar en zacht. Verhit ondertussen de olie in een wok. Fruit eerst de ui en knoflook ca. 3 minuten op laag tot matig vuur, draai daarna het vuur hoog en roerbak de champignons met een snuf zout ca. 4 minuten tot het vocht is verdampt. Voeg de bundelzwammetjes en een halve eetlepel tijm toe en roerbak nog 2 minuten. Draai het vuur uit.

Pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde dikke soep. Voeg de slagroom toe en eventueel meer water, als je de soep te dik vindt. Breng nog even aan de kook en schep het paddenstoelmengsel door de soep. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen en knip de peterselie erboven fijn. Eet met knapperig bruin stokbrood met pittige hummus.

Ingrediënten (8 personen)

1 flinke winterwortel

700 g pastinaak (ca. 500 g na schoonmaken)

250 g kastanjechampignons

350 g knolselderij (ca. 270 g na schoonmaken)

1 prei

80 g bundelzwammetjes

1 ui

1 teen knoflook

3 paddenstoelenbouillonblokjes

1 eetl. gedroogde tijm

3 eetl. koolzaad- of zonnebloemolie

100 ml slagroom

½ bosje bladpeterselie

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.