Direct naar artikelinhoud
Tv tipswoensdag 2 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 2 januari

en
Noomi Rapace en Michael Nyqvist in Mannen die vrouwen haten

Millennium: Mannen die vrouwen haten (Niels Arden Oplev, 2009)

NPO 3, 22.55-01.25 uur

Met een gevangenisstraf om een smadelijk artikel vers op zak, krijgt onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist een bizarre klus aangeboden: of hij voor grootindustrieel Henrik Vanger wil uitzoeken wie jaren geleden diens nicht heeft vermoord. De onopgeloste zaak is voor Vanger een obsessie geworden, die Blomkvist met een rijkelijke beloning van hem mag overnemen. Dat doet hij zonder al te lang dralen; de pagina’s aan bedenktijd die Blomkvist in de Millennium-thrillers van Stieg Larsson kreeg, heeft hij in de film niet.

Aan de bewerking van Larssons uitzonderlijk gecompliceerde Millennium-trilogie hadden de scenaristen ongetwijfeld een flinke kluif: hoe breng je 1.700 bladzijden vol gespioneer en samenzweringen tussen nazi’s, vrouwenhandelaren, geheimagenten en pedofielen terug tot drie speelfilms van enigszins normale lengte? De eerste film schaaft drastisch in het basismateriaal, wat veel vaart en zeggingskracht oplevert, ondanks de nog altijd aanzienlijke speellengte van 150 minuten: de nare scènes waar boek en film hun ondertitel aan te danken hebben, komen veel dichter bij elkaar te liggen.

 De door regisseur Oplev tot in het ondraaglijke opgevoerde verkrachtingsscène is nog niet voorbij, of de volgende psychopaat dient zich alweer aan. Dan krijg je inderdaad het gevoel dat de wereld vol mannen zit die vrouwen haten. Het voordeel van de film boven het boek is wel dat Blomkvist, een sterke, doelbewust bleke rol van Michael Nyqvist (1960-2017), nu lekker snel kennismaakt met zijn excentrieke speurdersmaatje, de contactvijandige, maar briljante computerhacker Lisbeth Salander. Deze met piercings, oogschaduw en schmink getooide meisjesvrouw is precies de heldin die de film nodig heeft: kwetsbaar, gehavend én onoverwinnelijk. Een tegenstrijdig karakter dat actrice Noomi Rapace zó perfect verbeeldt, dat je je na de film onmogelijk nog een andere Salander kunt voorstellen. Dinsdag en woensdag zendt NPO 3 Millennium 2 en 3 uit.

Jane Eyre (Cary Fukunaga, 2011)

BBC 1, 14.45-16.35 uur

Beeldschoon, maar gesloten en een toonbeeld van zelfbeheersing. Zo zet Mia Wasikowska het klassieke personage Jane Eyre neer. De onder het oppervlak kolkende passie is voelbaar,  precies zoals het hoort in een klassieke bewerking van Charlotte Brontës roman. En klassiek ís deze verfilming, al nemen regisseur Cary Fukunaga (Sin nombre, True Detective, Maniac) en scenarist Moira Buffini de structuur van het boek op de schop en krijgt het chronologisch lopende verhaal een effectieve flashback-constructie, waarbij de meeste tijd is ingeruimd voor de intense relatie tussen Eyre en de brute landheer Rochester (Michael Fassbender). Doordat de makers vasthouden aan Brontës statige taal en een overdadige aankleding, is deze Jane Eyre bovenal een smaakvol, soms licht ontroerend plaatjesboek.

Kunststof

NPO Radio 1, 19.30 uur

Coen Verbraak interviewt journalist Rob Wijnberg over de Engelstalige versie van zijn journalistieke platform De Correspondent. Door crowdfunding werd 2,2 miljoen euro opgehaald, waarmee de Amerikaanse tak The Correspondent kan beginnen.

Hans Teeuwen: Echte rancune

RTL 4, 20.30 uur

Registratie van de laatste theatershow van Hans Teeuwen, die in première ging in mei 2016, volle zalen trok in Nederland en ook in Engeland werd gespeeld. Teeuwen stort zich op moreel leiderschap, zijn eigen pretpark en de lichtvoetigheid van de islam.

The Equalizer (Antoine Fuqua, 2014)

RTL 5, 20.30-23.10 uur

Als Denzel Washington in een film een werknemer is van een soort Amerikaanse Gamma, weet je meteen: hier klopt iets niet. The Equalizer, losjes gebaseerd op een televisieserie uit de jaren tachtig, doet er toch nog een eeuwigheid over om te tonen dat Robert McCall (Washington) inderdaad een moordmachine-in-ruste is. Met loden ernst probeert regisseur Fuqua diepgang aan zijn verhaal te geven, maar dat maakt de film onnodig log. Fuqua neemt ook zijn actiescènes serieus, waardoor ze groots uitpakken. Vooral een geinige finale in de bouwmarkt, waarbij McCall slim gebruikmaakt van alles wat hij in zijn handen krijgt.

MolTalk: The kick-off

NPO 3, 21.00 uur

Voor zaterdag seizoen 19 van spelprogramma Wie is de Mol? begint, blikken Margriet van der Linden en Chris Zegers vooruit. De nieuwe reeks speelt zich af in Colombia en tot de deelnemers behoren patissier Robèrt van Beckhoven en youtuber Nikkie de Jager.

DWDD University: De toekomst

NPO 1, 21.25 uur

In een nieuwe reeks colleges behandelt professor Robbert Dijkgraaf de toekomst. Deel één is getiteld ‘Het leven’: de wetenschap begrijpt inmiddels alle genetische informatie van het menselijk lichaam. Leidt dat tot een wereld zonder zieken en een onsterfelijke mens?

2Doc: Zie mij doen

NPO 2, 22.45 uur

Filmmaker Klara Van Es was drie jaar vrijwilliger in Monnikenheide, een instelling voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking in het Belgische Zoersel. Ze bouwde er een band op met de bewoners en maakte deze documentaire in zwart-wit over hen.

Robin Williams: Come Inside My Mind

Canvas, 23.00 uur

Documentaire over Robin Williams, de komiek en acteur uit films als Mrs. Doubtfire en Good Will Hunting, die in 2014 een einde aan zijn leven maakte. Aan het woord komen onder anderen collega’s Whoopi Goldberg en Steve Martin en Robins zoon Zak Williams.